A hívek pénzén vett ingatlanokra rakott hitelt a Hit Gyülekezete vezetése

A hívek pénzén vett ingatlanokra rakott hitelt a Hit Gyülekezete vezetése

Az Átlátszó írta meg, hogy a Fidesz-kormány bizalmát és támogatását élvező Hit Gyülekezete vezetése 750 millió forintos jelzáloghitelt vett fel a vidéki ingatlanjaira.

A jelzáloggal terhelt épületek között szegedi, szombathelyi, érdi, kaposvári és zirci hitéleti csarnokok találhatóak. Közöttük több olyan is, amelyet a lap szerint helyi hívek adományaiból és munkájából építettek fel. Azt viszont még az adományozó hívek sem tudhatják, hogy mire kellett Németh Sándoréknak az így felvett pénz.

A szegedi Tölgyeskert közösségi központ a napfény városának csendes, kertvárosias Baktó részében, a Pihenő parkban található. Az impozáns, emeletes épület egy közel egyhektáros tölgy és juharfákkal teli ligetes területen fekszik, és több mint félezer ember befogadására alkalmas. Az egykor önkormányzati tulajdonban állt, üresre dózerolt telket 2006-ban vásárolta meg a Hit Gyüli. Joób István lelkész később arról beszélt a Délmagyarnak, hogy a nagyjából 300 tagú szegedi hites közösség adományaiból, a város egyházügyi alapjából kapott támogatásból, hitelből és rengeteg önkéntes munkával húzták fel a telekre a mutatós építményt. A szegedi Tölgyeskert közösségi központ tulajdoni lapjára 2020 májusában a K&H Bank 750 millió forintos jelzálogjogát jegyezték be. Ez az épület nem egyedül szolgál a felvett jelzáloghitel fedezeteként: hasonló bejegyzés került a Hit Gyülekezetének tulajdonába tartozó ingatlanok összesen 6 tulajdoni lapjára. Az ingatlanok Szeged mellett Szombathelyen, Kaposváron, Zircen és Érden találhatóak.

Helyiek építették azt, amire a központ hitelt vett fel

A hitelfelvételről szóló hír először az Amerikai Népszaván jelent meg, az Átlátszó most a földhivatali nyilvántartás, tulajdoni lapok, helyrajzi számok és térképek segítségével járt utána a tényeknek.

Az online lap azt állapította meg, hogy jellemzően nem üres telkekről van szó, hanem azokról a címekről, ahol a helyi hites közösségek működnek. Több épületet sikerült konkrétan beazonosítani. Ez alapján jelzálogjog került a Tölgyeskert mellett
- a szombathelyi Cornelius házra,
- a zirci gyülekezeti házra és
- az érdi Hit Pontra is.

A történetben az a csavar, hogy miközben az ezekhez hasonló épületeket szokásosan egyes helyi közösségek áldozatvállalásával építették fel, a jelzáloghitel felvételéről már nem a lokális hitesek döntöttek. A helyi gyülekezetek ugyanis nem rendelkeznek önálló jogi személyiséggel, az ingatlanok tulajdonosaként minden esetben ugyanúgy a fővárosi székhelyű Hit Gyülekezete szerepel.

Kérdezze a budapesti központot

- mondta az Átlátszó érdeklődésére a telefonban Bódi László, az érdi közösség lelkésze, amikor a lap a hitelfelvételről kérdezett. 

Az Átlátszó szerint Bódi László elsőre el sem akarta hinni, hogy jelzálog került az érdi Hit Pont épületére, de azt megerősítette, hogy az érdi közösség Piroska utcai házát is a helyi hitesek pénzéből és munkájából hozták létre.

A hitelfelvételt viszont ezek szerint a „budapesti központ” intézte, úgy tűnik, legalább Érden a helyiek megkérdezése nélkül.

Ez már csak azért is érdekes, mert az egyház honlapján közzétett alapszabály-kivonat szerint 300 millió forint feletti kötelezettségvállalás ügyében csak az úgynevezett országos értekezlet dönthet. Ebben a testületben Németh Sándor egyházfőn és az országos vezetőség tagjain túl szavazattal bír valamennyi legalább száz fős helyi gyülekezet vezetője is.

Noha a jelzáloghitel pontos összege nem ismert, ennek ügyében leginkább a 750 milliós zálogjog irányadó, ami egészen biztosan meghaladja a 300 milliós határértéket.

A Hit Gyülekezetének emailben küldött kérdésekre mindeddig nem érkezett válasz. Így nem tudni azt sem, hogy mire fordította a kölcsönt a gyülekezet vezetése, de azt sem, hogy miért volt egyáltalán szükség a hitelfelvételre. Pedig az ismert adatok alapján Németh Sándor felekezete jól sáfárkodik és készpénzszűkében sincs: 

Kivonatos beszámolójuk szerint a Hit Gyülekezete 2019-ben 1,1 milliárdos, majd tavaly 2,2 milliárdos tiszta profitot ért el, miközben 3,7 milliárd forint parkol a bankszámláin.

Az Átlátszó több érintett helyi hites csoportosulást is próbált megszólaltatni az esetről, de nem járt sikerrel. Az érdi lelkész, akivel telefonon legalább néhány mondatot tudtak váltani az esetről, a beszélgetés után szinte azonnal, sms-ben lemondta a korábban ígért személyes interjút.

Az elmúlt időszakban egyébként gombamódra nőnek ki a földből országszerte a Hit Gyülekezetének épületei. A budapesti Hit Csarnokhoz vagy a szegedi Tölgyeskerthez hasonlóan inkább rendezvényközpontra, mintsem hagyományos templomra emlékeztető építmények nemcsak hitéleti célú összejövetelek megtartására alkalmasak, így üzleti szempontból is értelmezhető értékük van. Pár éve például a szombathelyi Cornelius házban a Szombathelyi Polgár Kulturális Alapítvány tartott programsorozatot, amelyen Hende Csaba fideszes országgyűlési képviselő is tiszteletét tette.