Hitelmoratórium: a gyerekesek, a nyugdíjasok mellett azok maradhatnak, akiknek csökkent a fizetése

Hitelmoratórium: a gyerekesek, a nyugdíjasok mellett azok maradhatnak, akiknek csökkent a fizetése

A Világgazdaság információja szerint döntetett az Orbán-kormány a hitelmoratórium folytatásáról. A lap szerint a rendszerben történő bennmaradást négy feltételhez kötik. Továbbra is kérhetik a moratóriumban való megmaradást a nyugdíjasok, a gyermeket nevelők és azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a keresete, a bércsökkenés mértéke nem lesz meghatározva. A vállalkozások esetében pedig azok kérhetik a hosszabbítást, akiknek az árbevétele 25 százalékkal esett az előző évhez képest.

A többség továbbra is kihasználja a hitelmoratóriumot

Tavaly év vége óta mindössze 184 ezer, addig moratóriumban lévő lakossági hitelt kezdtek el újra fizetni, 1,3 millió kölcsönt viszont még mindig nem törlesztenek - írja szombati számában a Népszava. A lap a Magyar Nemzeti Banktól kapott (MNB) adatokra hivatkozva azt is közli: a vállalati hitelek közül 20 ezer került ki december óta a moratóriumból, mintegy 40-45 ezret továbbra sem fizetnek.

Kiemelik, hogy a moratóriumban maradás nem lesz automatikus, ezt az igényt jelezni kell a bankok felé. A VG információi szerint a hosszabbítás jövő év júliusig lesz érvényben.

Az MNB elvárja a bankoktól, hogy ingyen lehessen előtörleszteni a moratórium után

Az MNB elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy ne számítsanak fel díjat, ha ügyfeleik teljesen vagy részben előtörlesztenék a törlesztési moratórium alatt felhalmozódott kamat- és díjtartozásukat. Ingyenes szerződésmódosítás szükséges akkor is, ha az adósok önként magasabb havi törlesztést vállalnának a futamidő rövidítése érdekében - közölte a jegybank az MTI-vel pénteken.