„Hiteltelen Orbán újabb kirohanása az EU-val szemben”

A Jobbik szerint a programpontjaik retorikai célú felhasználása még nem gyógyír a Fidesz választási kudarcaira.

A jobbikos politikus közleményében arra emlékeztet, hogy Orbán Viktor politikusként évtizedek óta aktív támogatója volt azoknak a kezdeményezéseknek, melyek Brüsszel hatalmának megerősödését szorgalmazták a nemzetállami szuverenitással szemben. Gyöngyösi szerint a Jobbik váltópárttá válásán kívül nehéz másnak betudni a miniszterelnök szabadságharcos imázsának újbóli felmelegítését.

„A Jobbik évek óta kiáll a valódi vita szükségessége mellett a halálbüntetést illetően, valamint számos alkalommal szorgalmaztuk menekültpolitikánk szigorítását és a határőrség visszaállítását. Ennek érdekében javasoltuk a szuverenitásunkat ilyen téren korlátozó uniós csatlakozási szerződések felülvizsgálatát. Orbán Viktor maga is résztvevője volt uniós csatlakozási folyamatunknak, maga is jóváhagyta a határőrség megszüntetését, így jól tudja, hogy a csatlakozási feltételek újratárgyalása nélkül a halálbüntetésről és a menekültpolitika szigorításáról beszélni mindössze üres szavazatszerzési akció. A Jobbik emlékezteti a kormánypárti politikusokat, hogy sorozatos választási kudarcaikra nem gyógyír a Jobbik programpontjainak retorikai célú felhasználása, ha azok mögött nincsen valódi szándék és mindez csak tovább hitelteleníti a Fideszt. Ezért felszólítjuk a kormányt, hogy üres szavazatszerző akciók helyett tettekkel bizonyítsa elkötelezettségét a nemzeti szuverenitás visszaszerzése iránt.”

A magyar miniszterelnök kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a magyarországi helyzetről tartott vitában többek között azt mondta: Magyarország kiáll a véleménynyilvánítás szabadságának európai eszméje mellett, de maga akar dönteni arról, akar-e bevándorlókat. Kijelentette: „Magyarországon mi nem tudunk a bevándorlóknak munkát adni.” Orbán Viktor szerint a migráció kezelésének kérdését tagállami hatáskörbe kellene visszaadni, és őrültség az a javaslat, amely a menekültek beengedését és kvóták szerinti szétosztását vetíti előre. Orbán Viktor úgy vélte, hogy a kvóták csak felbátorítják az embercsempészeket.

A vitán szintén előkerülő halálbüntetés témájáról a kormányfő közölte, hogy nem szeretne visszatérni a középkorba, amikor bizonyos témákról nem lehetett beszélni.  „A halálbüntetésről beszélni kell” – szögezte le Orbán, hozzátéve, hogy mindenki véleménye csak egy európai polgár véleménye, "nem szentség, nem dogma".