Hofer nem léptetné ki Ausztriát az EU-ból

Oda az euszkeptikusok nagy reménysége?

"Remélem erre

nem kerül sor"

- válaszolta Hofer arra kérdésre, hogy lát-e esélyt arra, hogy hazája kilépjen az Európai Unióból.

Hozzátette, hogy az osztrákoknak nem lenne sétagalopp a távozás:

"Azt szeretném, hogy az EU pozitív irányba fejlődjön. (...) Az unión kívüli élet kifejezetten nehéz lenne Ausztria számára."

Az európai euszkeptikus pártok nagy reményekkel tekintenek a megismételendő ausztriai elnökválasztásra, és Hoferben egyértelműen egy újabb ország kilépésének zálogát látják, de a politikus saját bevallása szerint nem akar ennek az ügynek a bajnoka lenni.

Ez már csak azért is furcsa, mert ő maga is díszvendégként vett részt az FPÖ által szervezett Nemzeti Tavasz konferencián, ahol többek között Marine Le Pen is arról beszélt, hogy minden tagországban a brit referendumhoz hasonló népszavazást kellene tartani az unióhoz fűződő viszonyról (mondjuk az is tény, hogy a házigazda FPÖ-elnök, Heinz-Christian Strache nem pedzegette konkrétan a kilépési szándékot, valószínűleg pont azért, mert erre Ausztriában koránt sincs akkora társadalmi fogadókészség - a szerk.).

Hofer mostani állásfoglalása visszatáncolásnak tűnhet, hiszen a Brexit sikere után úgy fogalmazott, lát esélyt arra, hogy amennyiben az EU-ban rossz irányba haladnának a dolgok, akkor hazájában is hasonló referendumot írhatnának ki, de nagyobb a valószínűsége annak, hogy inkább csak politikai manőverezésről van szó, amivel az FPÖ el akarja határolni magát az angol kilépést övező hisztériától, és nem szeretné elijeszteni magától a bennmaradással szimpatizálókat.

Ez lehet az oka, hogy Hofer most inkább egy mérsékeltebb kritikai álláspontra helyezkedett, és amellett érvelt, hogy

az EU egy pozitív erő, aminek mindenképp kerülnie kell a további centralizációt és lehetőleg minél több döntési hatáskört vissza kell adnia a tagállamok kezébe.

"(Az unió) alapötlete egy gazdasági egység megteremtése volt, hogy az államok többé ne háborúzzanak egymással. (...) Ezt követte a mindenek fölé helyezkedő politikai unió, és ezzel kezdődtek az igazi problémák. (Brüsszel most) olyan problémákra fókuszál, amelyekről jobb lenne tagállami szinten dönteni."

Arra a fölvetésre, miszerint egyes eurokrata politikusok szerint nagyon is szükség lenne az intenzívebb központosításra, hiszen a fajsúlyos kérdésekben, mint mondjuk a migránspolitika, szükséges a közös megállapodás, Hofer úgy reagált, hogy

a tagállamok közti konszenzus felmondásából a nagyobb országok profitálnának, Ausztria és a többi kisebb állam kárára. Egy ilyen lépés megerősítené abban a hitében, hogy az EU túllépte a hatáskörét.

Kijelentette, az unió reformra szorul, aminek szerinte első lépése a brüsszeli kormányzat cseréje kell, hogy legyen. Az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek pedig mindenképp távoznia kell, mondta.

Hofer az alkoholizmusáról elhíresült politikus egyik kiemelt hibájának rótta föl, hogy a Kanadával megkötendő, vitatott szabadkereskedelmi egyezményt nem hajlandó a tagállamok parlamentjeivel megszavaztatni, ami egy

"rossz jelzés, a rossz időben".

Ezzel arra utalt, hogy Juncker pont a Brexit után kommunikálta elhatározását, amivel csak ráerősít az unió autoriter vonásaira.

Az elnökjelölt azt is kifejtette, hogy támogatja az EU-n belüli szabad mozgást és munkaerősáramlást, ám csak azzal a feltétellel, ha a tagállamok addig visszatarthatják a szociális juttatásokat a más EU-s országokból érkezőktől, amíg azok nem mutatnak föl valamiféle munkaviszonyt, tehát nem csupán a szociális ellátórendszer juttatásaira fáj a foguk.

A Brexitről szólva elmondta, hogy a végeredmény őt is meglepte, ám a kilépést sürgető politikai vezetők reakcióját sem hagyta szó nélkül:

"Úgy érzem sem az Európai Unió, sem a britek nem voltak felkészülve arra a lehetőségre, hogy a referendum ilyen eredményt is hozhat. Az pedig kifejezetten szokatlan, hogy azok az emberek, akik támogatták a Brexitet, vagy lehetővé tették a népszavazást, most lemondanak a tisztségeikről."

Hozzátette, nagyon reméli, hogy a brit döntés kijózanítóan fog hatni Brüsszelre, és az unió felhagy az erőszakos központosító politikájával, majd leszögezte:

"Nem kívánok

egy kilépési referendumot Ausztriának."

Szerinte az is elképzelhető, hogy a mostani krízistől az Európai Unió újult erőre kaphat.