Hogy ne szurkoljunk az Eb-n? A társadalmi együttélés alapvető szabályai

Nyakunkon az Európa-bajnokság, hétvégén nyitómeccs, egy hét múlva pedig a magyar válogatott is pályára lép. Fontos tudnivalókat közlünk.

Minthogy ilyen 44 éve nem volt, óriási a készülődés. Néhány tízezren a helyszínre is elutaznak a csapattal, borítékolható azonban, hogy egy rövid időre fél Magyarországot egy hatalmas szurkolói zónává varázsolják majd az itthon maradók.
 
Több mint négy évtizednyi ínséges időszak után még a csoportkörből való továbbjutás sem lehetetlen, fontos ugyanakkor, hogy a siker ellenére megőrizzük méltóságunkat, hogy a torna után is emelt fővel járhassunk majd az utcán.
 
Ehhez feltétlenül szükséges elkerülni a legbosszantóbb szurkolói szokásokat, melyek leginkább az időszakonként hatalmas drukkerré változó, csekély szakmai tudással/érdeklődéssel felvértezett társainkat jellemzik és fokozottan irritálóan hathatnak az érintettek közvetlen környezetére.
 
(Semmi baj nincs persze, ha otthon a négy fal között, de a kocsmákba, kivetítős közösségi terekre látogatók számára hatványozottan fontos, hogy ne essenek az alábbi hibákba.)
 
Mik tehát azok a dolgok, melyeket mindenképp el kell kerülni? 
 

1. Légkürt vagy kereplő

 
Évtizedek óta tartja magát a tévképzet, hogy említett eszközök alapvető kellékei a szurkolásnak. Nem azok, hahó! Már egy stadionban, egy sportcsarnokban vagy egy falusi focipályán is rémesen idegesítő a megjelenésük, hát még egy kivetítő előtt, ne adj'Isten egy kiskocsmában. Aki nem így gondolta, nézzen magába, és gondoljon bele: nem bosszantó, ha valaki dudálással vagy kerepléssel fejezi ki örömét vagy ad nyomatékot mondanivalójának? Dehogynem! A légkürt a gyengék kiabálása!

2. Arcfestés

 
A nemzeti színek viselése olyannyira megsüvegelendő, mint amennyire evidens egy ilyen rendezvény során. Erre tökéletesen alkalmas eszköz a zászló, a mez vagy például a sál. De attól még, hogy valaki kifestett arcokat látott a tévében a sportközvetítések során, ne kövesse már a példát! Mi lesz a következő? A tévét is átkapcsoltatja vízilabda-meccsre?! Megvan persze az arcfestés helye is, például egy falunapon, persze csak abban az esetben, ha az ember nem múlt még el nyolc éves. Esetleg az operában, ahol a szereplők fura maskarákban, fura hangon énekelnek, az azonban teljesen más élethelyzet és sportértékkel sem bír.

3. Paróka

 
A helyzet a parókával ugyanaz, mint a hétköznapok során. Akinek van haja, teljesen felesleges ilyesmit viselnie, akinek nincs, most nem kell szégyenkeznie: normális, futballszerető közegben a kopaszság igazán imponáló is lehet. Ám ha ezt félre is tesszük: ki menne le a boltba egy átlagos  szerda délelőtt fél méter magas, tarka parókában? Nyilván senki, nem kell ezt az alapvetést felrúgni az Eb ideje alatt a kocsmában sem.

4. Óriáskalap

 
Évtizedekkel ezelőtt az illem megkövetelte, hogy komoly úriember kalapot viseljen, ám a trend mára alaposan megváltozott. Lehetünk persze régimódiak, ám ebben az esetben gondoljunk arra, hogy a 20. század elején sem nézték volna jó szemmel azt az illetőt, aki 60 centiméter magas tarkabarka kalapban tér be a kávéházba. Ehhez a tradícióhoz fontos ragaszkodnunk, pláne, hogy egy-egy ilyen idegesítő viselet még a képernyőt is kitakarhatja a közönség egy része elől, és máris kész a baj. (Magyar óriáskalapos fotót szerencsére nem találtunk, így képünk illusztráció. A vízjel azért van rajta, mert egy ilyen képért nyilván nem fizetünk.)

5. Tréfás szemüveg

Figyelem! Nem tréfás!

6. Maszkok, jelmezek

 
A farsangnak nagy szerepe van a magyar néphagyományban, de jellemzően télen tartják. Biztosan sokan látták korábban a tévében, hogy néhány francia szurkoló mondjuk gallnak öltözik, egyes skandinávok pedig vikingeknek, de az éles szemű megfigyelők látták azt is, hogy a körülöttük ülők közül a legtöbben kínosan mosolyogtak vagy megvetően néztek a bohóckodókra, akik egy-egy kontratámadás elemzése helyett vigyorogva mutogatták sisakjukat a kamerának. Egyértelmű hát, hogy káros tevékenységről van szó, így ajánlott, hogy egyetlen magyar szurkoló se öltözzön a meccsek alatt Árpád vezérnek vagy huszárnak - utóbbi esetben ráadásul a csákó ugyanolyan problémákat okozhat, mint a már említett kalap, kitakarhatja a képernyőt. (Az illusztrációnkon látható személy legalább arra figyelt, hogy a többieket ne zavarja, illedelmesen félrehúzódott.) A maszkokkal ilyen baj nincs, de mire jó az, ha valaki kartonból kivágott Dzsudzsák-, Csányi vagy Orbán-fejet ragaszt az arcára?!

7. Bosszantó társaság

 
A meccs iránt nem érdeklődő, a focihoz nem értő barátnő megemlítése olyan közhelyes volna, hogy már fel sem hozzuk. Adott azonban egy másik probléma: az Európa-bajnokság idejére sok egyetemista marad a koliban, ők pedig - jobb dolguk nem lévén - követik a közösségi helyekre azon egy-két ismerősüket, akiket valóban érdekelnek a meccsek. Ők aztán, hozzá nem értésüket kompenzálandó, folyamatos okoskodással próbálják észrevétetni magukat, teljes ostobaságra épülő véleményük pedig még a három asztallal arrébb ülő társaságot is bosszantja. Akinek akad ilyen ismerőse, jobban teszi, ha ajánl számára valami jó filmet, ami miatt mégis az otthonmaradás mellett dönt az illető.

8. Trollfocis poénok

A Szalai jobban játszana, ha a padon ülne! HÁHÁ! A Torghelle Sanyi már kettőt vert volna! ÓRIÁSI! A Dombi Tibi még ott volt az első Eb-n! SZAKADOK! Ami az interneten rendben van, azt nem kell megbeszélni meccsnézés közben. Ha annyira fontos lett volna, bizonyára üzenetben már megosztotta volna a mókamester a többiekkel, de mivel ez nem történt meg, jobb ha élőben sem került rá sor.
 
A fenti alapvetésekhez való ragaszkodás mindannyiunk közös érdeke, elengedhetetlen ahhoz, hogy Magyarország az Európa-bajnokság alatt is élhető ország lehessen, és mindenki büszke lehessen a sikerre.
 
Javasoljuk a vendéglátóhelyek kiszolgáló személyzetének, hogy a normákat be nem tartókkal szemben súlyos szankciókat alkalmazzanak: a renitens vendég kérése ellenére is Borsodit csapoljanak neki vagy félédes fehérborból adják a fröccsöt!