Hol a sugárzó törmelék?

Dr. Apáti István, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke és Béres Csaba, Nyíregyháza önkormányzati képviselője a mai napon ezért feljelentést tett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségen a környezet- és természet elleni bűncselekmény, radioaktív anyaggal való visszaélés és közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt.

Az ügy hátterében a Jósa András Tömbkórház projekt áll, amelynek munkálatai folyamán elbontásra került a közel húsz évig üzemelő onkoradiológiai bunker. Ebben az épületben kettő darab lineáris gyorsító működött, amelyek radioaktív anyaggal szennyeződtek és az évek során  felaktivizálták a falakat is. Erről a projektmenedzser, Kun József tájékoztatta a lakosságot.

A bontásnál tapasztalható hiányosságok miatt aggódó lakosok keresték fel Béres Csabát, aki közérdekű adatigényléssel fordult számtalan hatósághoz az üggyel kapcsolatban. Az adatigénylések során a felelős hatóságok ellentmondásba keveredtek. A projektmenedzser többször megerősítette a médiában, hogy keletkezett radioaktív hulladék, és az előírásoknak megfelelően elszállításra került, a  Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal ezzel szemben azt közölte hivatalosan, hogy semmilyen radioaktív hulladék nem keletkezett, így szállítási engedély kiadására sem volt szükség. A Radioaktív Hulladék Kezelő válaszából kiderül, hogy 18 gépalkatrész érkezett tárolásra a kórházból, azonban betonhulladék nem érkezett. Az alvállalkozó által készített jegyzőkönyv tanulsága alapján pedig látható, hogy a háttérsugárzás felett volt mérhető a bunkerben található beton. További számtalan, ezekhez hasonló ellentmondás található az ügyben.

Ezek alapján most a Jobbik azt kérdezi: hol van a felaktivizálódott törmelék? Ki adott szállítási engedélyt a gépalkatrészek elszállítására, ha az engedély kiadásáért felelős Sugáregészségügyi Decentrum szerint nem is volt a felületén mérhető aktvitás? Hol tárolták két hónapon keresztül azokat a gépalkatrészeket, amelyek a jegyzőkönyvek tanulsága alapján szennyezettek voltak, és ki adott rá engedélyt?

A hivatalos válaszok alapján nagy a gyanú a párt szerint, hogy visszaélések történtek, és a sugárzó törmelék ismeretlen helyre eltűnt a bontás helyszínéről.

Reméljük, hogy a nyomozások során a felelősök személye kiderül, és a szennyezett törmeléket úgy használták fel, hogy az emberek, és a természet számára nem okoz maradandó károsodást - olvasható Apáti István és Béres Csaba közös közleményében.