Hoppá: Erdogan bocsánatot kért az orosz gép lelövéséért

.Recep Tayyip Erdogan török elnök bocsánatot kért az orosz elnökhöz intézett üzenetében annak az orosz katonának a haláláért, akinek vadászgépét tavaly novemberben lőtte le a török légierő a szíriai határnál.

"Szeretném még egyszer együttérzésemet, mélységes részvétemet nyilvánítani az életet vesztett orosz pilóta családjának, és azt kérem: bocsássanak meg! Teljes szívemmel osztozom fájdalmukban"

- olvasható a Vlagyimir Putyinnak szóló üzenetben. A török államfő hangsúlyozta: országa

az orosz pilóta családját török családként kezeli.

Erdogan leszögezte: Törökország nem akarta szándékosan lelőni az orosz gépet. Az üzenetben fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is: Oroszország baráti ország és stratégiai partner Törökország számára.

Az incidens miatt Oroszország szankciókat vezetett be Törökország ellen, a két ország kapcsolatai fagyossá váltak. Erdogan és számos más török politikai vezető többször is sajnálatukat fejezték ki a tragédia miatt, ám mindig hozzátették: bocsánatot kérni soha, semmilyen körülmények között nem hajlandóak. Két nappal a gép lelövése után az elnök úgy nyilatkozott:

"Törökország nem kér bocsánatot Oroszországtól, kérjen bocsánatot az, aki megsértette a török légteret!"

Izraelben tőle kértek bocsánatot

A jelek szerint Erdogan most

igyekszik normalizálni országa viszonyát a térség jelentősebb hatalmaival.

Ugyanazon a napon, amikor bocsánatot kért Moszkvától, sikerült egy bocsánat kérést kicsikarnia Izraeltől. A két ország több évtizedes kiváló kapcsolata azért romlott meg 2010-ben, mert az izraeli hadsereg erőszakkal feltartóztatta a Gázai övezetbe tartó Mavi Marmara hajót, amely segélyszállítás címén közelített a palesztin területhez, és az akcióban tíz palesztin párti aktivista életét vesztette, huszonnyolcan pedig megsebesültek.

Tel-Aviv  provokációnak tekintette a hajó elindítását, amely szerinte valójában csak névlegesen szállított segélyt, és a valódi cél vele elsősorban az volt, hogy a nemzetközi média figyelmét is felkeltve megtörjék a Gázai övezetet sújtó blokádot. Mivel a zsidó állam nem kért bocsánatot, és nem fizetett kártérítést a megölt utasok hozzátartozóinak és a sebesülteknek, 2011-ben Ankarából kiutasították Izrael nagykövetét. A diplomáciai kapcsolat most helyre állhat, mivel Tel-Aviv

elnézést kért a hajó megtámadásáért

és hajlandó a kártérítésre is.

A két fél között kötött kompromisszum eredményeképpen Izrael továbbra is fenntartja a gazdasági blokádot a palesztin lakosságú Gázai övezet, illetve az azt irányító radikális szervezet, a Hamász ellen, de Törökország segélyszállítmányokat indíthat az övezetbe, az elsőt rögtön már a jövő héten.