Horvátország a nagypolitika ütközőpontjában

Húsz-harminc forrófejű katona és egy gazdasági találkozó okán Horvátország egyszeriben a nemzetközi politika kellős közepén találta magát.

A múlt héten röppent föl a hír, miszerint mintegy huszonöt horvát harcol Ukrajnában a kijevi kormány oldalán. A Mariupol térségében, az „Azov” hadtest kötelékében háborúzó katonákkal készült riport bejárta a horvát sajtót. A harcosok elmondták, többségük a horvátországi háború veteránja, akik meggyőződésből harcolnak az ukrán oldalon – a horvátok körében makacsul tartja magát az erőltetett és téves történelmi párhuzam, mely szerint az donyecki oroszok úgy keltek fel Kijev ellen, mint egykor a krajinai szerbek Horvátország ellen.

Azt a biztonságpolitikailag és diplomáciailag is kínos esetet, hogy az Azov parancsnokai szerint a hadtest soraiban a horvátok immár relatív többségbe kerültek, Zágráb meglehetősen lazán kezelte. Bár a harcosok nyilatkozataikban hangsúlyozták, hogy a horvát törvényeket nem sértenék meg, Ranko Ostojić belügyminiszter – számukra megnyugtatóan – kijelentette, noha tudják, kik harcolnak Mariupolnál, nem tesznek semmit, hiszen az ukrán reguláris hadseregben katonáskodni nem törvényellenes, Vesna Pusić külügyminiszter pedig még ki is emelte, egészen biztosan csak ukrán oldalon harcolnak horvátok.

Hirtelen fordulat Zágrábban

Mire már mindenki elkönyvelte volna, hogy a szociáldemokrata–liberális horvát kormány bizonyára teljes mellszélességgel szolgálja az euroatlanti érdekeket, hirtelen fordulat állt be Zágrábban. A horvát kormány ugyanis mégis felszólította az ukrajnai fronton harcoló horvátokat, hogy térjenek haza, miután az orosz külügyminisztérium közleményében elítélte, hogy a horvát katonák megsértik a Minszkben megkötött tűzszünetet, Vesna Pusić külügyminiszter pedig mindezt legálisnak nevezi. Zágráb ezt követően sietett leszögezni, hogy az „Azov” hadtest horvát harcosai nem kötődnek semmilyen horvát állami szervhez és a kormány aggodalommal követi az eseményeket.

Amerika: Horvátország ne üzleteljen az oroszokkal

Közben az Amerikai Egyesült Államok erős üzenetet küldött Zágrábnak. A Horvát Gazdasági Kamara ugyanis Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter és Stjepan Mesić volt köztársasági elnök részvételével mintegy száz horvát és kétszáz orosz üzletember számára szervez találkozót Moszkvában. Noha a horvátok már az Oroszország elleni szankciók utáni időkre készülnének, valamint a lehetőségekhez mérten fejlesztenék gazdasági kapcsolataikat, Kenneth Merten zágrábi amerikai nagykövet kijelentette, Washington szerint nincs itt az ideje az Oroszországgal való üzleti kapcsolatok létesítésének.

Egyelőre nem tudni, hogyan fog reagálni a horvát kormány az amerikaiak agresszív üzenetére, ám úgy tűnik, Washington megtalálta zágrábi szövetségeseit: a télen esedékes választásokon esélyes Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke, Tomislav Karamarko leszögezte, egyetért Mertennel és Horvátországnak tudnia kéne, hogy NATO-tagként hogyan kell viselkedni.