Hosszú távon önálló határőrség szükséges

Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az uniós tagállamok közül csak egyedül Magyarországnak nincs ilyen szervezete, miután az MSZP - a Fidesszel közösen - 2008-ban megszüntették azt.

Értékelése szerint nem áll meg az az érvelés, hogy a rendőrség, vagy éppen a Honvédség önmagában is el tudja látni ezt a feladatot. Emlékeztetett: zavarokat okoz a déli határszakaszon a különböző rendőri egységek áthelyezése, a más megyékből levezényelt rendőröknek nincs meg az a hely- és személyismerete, ami a hatékonysághoz kellene. Önálló határőrség esetén az ott szolgálatott teljesítők ott élnek, kiváló hely- és személyi ismerettel rendelkeznek, akár embercsempészet, akár más bűncselekmények esetén nagyobb hatékonysággal járnak el, mintha az ország más területéről vezényelnek oda rendőröket.
    
A jobbikos politikus arra biztatta a kormányt, hogy ne ész nélkül toborozzon, hanem közép- és hosszú távon is jó megoldást válasszon.
    
Kitért arra is, a Jobbik álláspontja szerint 8000 fős határőrséget tartanak szükségesnek a schengeni határszakaszokon. Az érintetteknek kettős jogállása lenne, azaz alapvetően rendészeti feladatokat látnának el, rendkívüli jogrend bevezetése esetén pedig a honvédelem kötelékébe kerülnének át - magyarázta Mirkóczki Ádám.