Hűha! Csányi Sándor gumifeldolgozója otthonra lelt a fideszes városban

A Százhalombattáról elkergetett gumifeldolgozó Kaposváron lelt otthonra.

Gumihulladék-feldolgozó üzemet épít a Homatech Recycling Zrt. 16 milliárd forintból Kaposváron 2018-ra - idézi az MTI Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármestert, aki a somogyi megyeszékhelyen pénteken azt is kijelentette:

olyan világszínvonalú, környezetbarát technológia mintaüzeme létesül a városban, amely Kaposvárt a környezetvédelem és az újrahasznosítás élvonalába helyezi.

A Homatech az építkezéshez ajánlatot tett a Kaposvári Ipari Park egy 7 hektáros, közművesített területére, amelyet 122 millió forint plusz áfáért vásárolna meg. A gyár másfél év alatt épülne meg, és 50 embernek adna munkát.

[fb_pages_codes:econation]

István Gábor, a magyar tulajdonú, projektcégként tavaly alakult Homatech vezérigazgatója elmondta:

a létesítményben évente 30 ezer tonna autógumi-hulladék hasznosítására kerül sor hőbontásos módszerrel 250-650 Celsius fokon, az így nyert gázt az üzem energiaellátásához használják fel, a 10-12 ezer tonna ipari szenet, 12 ezer tonna olajat és 5-6 ezer tonna acélt értékesítik. A cég első embere hangsúlyozta azt is, hogy a Homatech által alkalmazott technológia környezetbarát, a legszigorúbb előírásoknak is megfelel, ezt a Magyar Tudományos Akadémia által végzett vizsgálat is igazolta.

Miután Százhalombattán meghiúsult a projekt, 36 település jelentkezett be a gumifeldolgozóért.

Az ország leggazdagabb emberének tartott bankvezér, agrárberuházó Csányi Sándor egyik cége, a Bonitás 2002. Zrt. a tulajdonosa a Homatech-nek. A cég nevével először 2015. november 24-én találkozott a nagyközönség, amikor az mno.hu hírül adta, Orbán Viktor nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította gumifeldolgozót. Jellemző, a Pest megyei település vezetősége és lakossága az életüket befolyásoló bejelentésről az országos sajtóból értesülhetett.

A kiemelt jelentőségű beruházásoknak az a nagy előnyük, hogy nem kell egyeztetni sem a városvezetéssel, sem a lakossággal, és az engedélyekkel sem kell bíbelődni.

A beruházás ellenzői azonban azzal érveltek, hogy azért volt fontos a kormány "védelme", mert a Csányi cég egy pirolízis technológián alapuló gumifeldolgozó üzemet telepített volna Százhalombattára. Ezt a technológiát Európában már nem használják. Ennek oka, hogy nagy mennyiségben képez rákkeltő salakanyagot, miközben a gumiabroncsokat 350-400 Celsius fokon "elégeti".

Ezzel szemben, a gumiabroncsot anyagában kell újrahasznosítani, a gumitörmeléket például az aszfaltozás során is fel lehet használni, komolyabb haszonnal.

A Homatech Kaposvárra már a Magyar Tudományos Akadémia ajánlásával érkezett meg, és várhatóan idén nyáron már az építkezések is megkezdődhetnek.

Csányi cége - úgy tűnik - otthonra lelt a fideszes vezetésű Kaposváron.