Hűha! Kína aláírta a párizsi klímamegállapodást!

A lépés nagy lendületet ad azoknak az erőfeszítéseknek, hogy a dokumentum még az év vége előtt hatályba lépjen.

COP21

A tavaly december 12-én, a párizsi klímakonferencián 195 ország közreműködésével megszületett keretmegállapodás megerősíti azt a célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen. A 1,5 fok megemlítése a megállapodásban a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt, amelyet több mint száz ország, köztük az Európai Unió tagállamai, valamint az Egyesült Államok is támogattak.

 

A természetvédő civilszervezetek ugyanakkor kritikusan tekintenek az egyezményre.

Washington várhatóan még a G-20-as országcsoport vasárnap Kínában kezdődő csúcstalálkozója előtt bejelenti, hogy hivatalosan csatlakozik a dokumentumhoz. A két ország felelős a világ széndioxid-kibocsátásának 38 százalékáért. Jellemző, hogy Pekingben olykor még nappal is esti sötétség van.

A párizsi klímamegállapodás csak akkor lép hatályba, ha ratifikálja legalább 55 ország, amelyek együttesen a globális felmelegedésért felelős gázok 55 százalékát bocsátják ki. Kína előtt eddig 23 ország ratifikálta a dokumentumot, köztük Magyarország - Európában elsőként.

Idetartozik, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára csütörtökön kijelentette: Magyarország az energiaellátás hosszú távú, biztonságos fenntarthatósága és a gazdasági versenyképesség érdekében nem mondhat le a fosszilis energiahordozókról.