Hun királysírok az UNESCO listán

A mongol akadémiai álláspont szerint az ázsiai hunok, a mongolok ősei alapították meg az első sztyeppei államot Közép-Ázsia füves pusztáin. Hatalmas területet vontak fennhatóságuk alá a Sárga-folyótól a Bajkál-tóig, Mandzsúriától az Altaj-hegységig. A hunok teremtettek állandó összeköttetést az eurázsiai kontinensen kelet és nyugat között és ellenőrzésük alá vonták a Selyemutat. Mongólia a hunok egyik központja volt, eddig közel 5000 hun kori sírt azonosítottak be, 10 település maradványaira leltek, ezen kívül számos, hunok által készített sziklarajzot fedeztek fel.

Eredmények Ázsiából

A belső-ázsiai térségből eddig 11 előkelő vagy királysír vált ismertté, amelyek a mai Mongóliában, valamint Oroszország területén, a Burját Köztársaságban találhatók. Ezek közül hét nagy sír a mai Mongólia területén található. A mongolok ebből ötről gondolják azt, hogy helyük van a neves nemzetközi listán, mert azok az emberiség számára fontos üzenetet hordoznak. A mongóliai előkelő hun sírokra a következő a jellemző: négyzet, vagy téglalap alakúak, tetejüket kővel fedték be. A sírhelyet délre tájolták. Ez a hagyomány megmaradt a mai mongol pásztoroknál, akik szintén délre tájolják jurtájukat. A sírokat mélyre ásták, 6-20 méter mélységben. A halott mellé állatáldozatokat helyeztek, ezeket a nemzetközi szakirodalom részleges lovas temetkezésnek nevezi, amely megegyezik a mongolul „züld” áldozattal. Az előkelőket fakoporsóba helyezték, amelyet néha letakartak selyemmel, illetve ráhelyezték a hunok állami jelképét, a Napot és a Holdat. A közrendű sírokat kör alakúra tervezték és csak a szélüket rakták ki kővel. Ezen kívül fellelhetők különleges áldozati helyek.

Öt híres sír

A legelső az 1924-ben feltárult Noin ula (nojon úl) királysír, ahonnan páratlan leletek, többek között hun ruházati darabok, nemezszőnyegek, csészék és egyéb használati tárgyak kerültek elő. A területen még körülbelül 200, feltáratlan hun sír található. A következő nagy sír Gol Mod 1, amely Ulánbátortól délnyugatra, Arhangáj megyében található. A környéken 484 sírt regisztráltak, amelyből 3 királysír, 41 az előkelőt követő szolgák sírjai. A területen 3 áldozati központ található. A sírt már 1956-ban felfedezték, feltárására csak 2000-től francia-mongol együttműködés során került sor. A hatalmas sírból sok ezüst, arany leletek, luxuscikkek kerültek elő.

Gol Mod 1 mellett található Gol Mod 2 hun királysír, a belső-ázsiai térség eddig feltárt legnagyobb ilyen lelete. 2002-2012 között tárták fel mongol szakemberek. Ennek leleteiről a tavalyi évben értesülhetett a magyar közönség, D. Erdenebátor professzor elhozta ezeket a kincseket fotókiállítás formájában Székelyföldre, majd onnan a képek a salgótarjáni mongol kiállításon tűntek fel. A közelben még 107 nagy sírt regisztráltak, amelyből 98 négyszögletes, illetve 9 kerek alakú. Kelet-Mongóliában a Duurlig Narsz nevű helyen is találtak a régészek egy hun királysírt, az Onon-folyó partjához közel. Utóbbi helyen még mindig ismerik azt, hogy az előkelőket hármas koporsóba temették el. A Dzsingisz kán szülőhelyéhez viszonylag közeli sír közelében még 300 elit temetője található. Ez a legnagyobb sír Kelet-Mongóliában, amelyet koreai-mongol közös expedíció tárt fel.

Az ötödik nagy hun királysírt az Altaj-hegységben, Hovd megyében találták meg, és tárták fel. A közelben 130 sírt regisztráltak. A sírokból eddig három előkelőét tárták fel, 9 szolgáét, illetve megtaláltak 2 áldozati helyet is. Innen is előkerült a hunok állami jelképe, a Nap és a Hold.