„Húsz esztendőnk hatalom - provokáció nélkül nem tudunk továbbmenni”

A 2015-ös Budapesti Pride fesztivál jelmondata "20 esztendőnk hatalom!". Az egykori SZDSZ, egykori ifjúsági szervezetének elnöke, Léderer András is felszólalt.

Főmisszionárus 

A tegnap esti megnyitóünnepséget, azaz az LMBTQ-embereket a margitszigeti Holdudvar látta vendégül. A leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és queerek, illetve a szimpatizánsok mintegy 300-an lehetettek. Több diplomata és politikus is úgy érezte, hogy jelen kell lennie. Nagy Szilvia, a Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke beszédében kijelentette, hogy „provokáció nélkül most nem lennénk itt, és 

provokáció nélkül nem tudunk továbbmenni.” 

Megjegyezte, hogy „nagyon félünk provokálni, mert ebben az erőszakossá torzult társadalomban megtanultuk, hogy a provokációt valamiféle büntetés követheti. Például fizikai bántalmazás után az elkövető gyakran azt mondja, hogy a másik provokálta ki a verést.”

Fiatal szeressen öreget, Tarlós pedig Alföldit 

A fesztivált hivatalosan megnyitó Alföldi Róbert, színész, rendező szenvedélyes szavakkal mondta el: rossz úton jár, aki meg akarja határozni, „mi a jó szeretet, mi igazi, mi hamis”. Szerinte Tarlós István, a Budapest Pride kritikusa: „mindannyiunk vezetője, az enyém is, kell, hogy engem is szeressen, mert én is Budapesten élek és ide tartozom.” Hozzátette, hogy ”azon kell dolgozni – persze nemcsak neki, de hát közvetlenül mégiscsak ő az én apukám –, hogy ne egy olyan társadalomban éljünk, ahol a legdurvább szitok szó, az hogy buzi.”

Alföldi ennél is tovább ment, mint mondta „normális és természetes, ha fiatal szeret öreget…, ha egy nem roma magyar ember szeret egy roma magyar embert, vagy ha egy zsidót szeret egy keresztény, ha egy bevándorló esik szerelembe a kerítésen át egy itt lakó, magyar emberrel, ha fehér szeret afroamerikait, ha muszlim szeret keresztényt”.

Irány vidék!

A Lauder Javne egykori növendéke, az egykori SZDSZ, egykori ifjúsági szervezetének elnöke, Léderer András is felszólalt. Az expolitikus évekkel azután, hogy pártja örökre megbukott, a közelmúltban „előbújt”, eddig is sejtetett másságát nyíltan bevállalta. Kijelentette, örülne annak, ha a Pride a nem budapesti településeken is megjelenne, a négy fal közzé kényszerült lakosok nagyobb boldogságára. Egyúttal kiállt az illegális migránsok mellett.

Kulka János is megragadta a mikrofont

Mit mondjuk a gyerekeknek a melegekről?

D. Tóth Krisztina tévés személyiség 2013-ban mondott fel az MTV-nél. Jelenleg egy blog főszerkesztőjeként adott teret dr. Gyurkó Szilvia tíz tanácsának arra, hogy mit kell mondani a gyereküknek, ha a melegekről kérdez. Az írás szerint érdemes egy érintett ismerőst keresni, majd beszélni a szivárványszínű zászlóról, az elfogadásról, a kirekesztésről, az egyenlőségről, vagy arról, hogy a házasság heteroszexuális pároknál nem feltétlenül szükséges, de bezzeg - a hazai joggyakorlattal ellentétben - az azonos nemű párok nemcsak az USA-ban, de Európa 12 országában is házasodhatnak. D. Tóth Krisztina megnyugtatott: a gyerek nem lesz attól meleg, ha beszélünk vele erről a témáról. 

Húsz esztendő hatalom 

Kapronczay Stefánia (TASZ) jogász szociológus szerint az LMBTQ-mozgalom az Egyesült Államokban néhány tíz év alatt elérte, hogy az azonos nemű párok házasságra léphessenek egymással. A Budapest Pride jelszava pedig, mint tudjuk: „20 esztendők hatalom.”

A fesztiválmegnyitón szelfizett többek között Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Szél Bernadett, az LMP társelnöke, és Kunhalmi Ágnes, az MSZP politikusa, Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, Juhász Péter, az Együtt alelnöke, valamint több nagykövetség képviselői.