Hűtlen kezelés, sikkasztás, csalás a Közgázon?

Mostanság az életre tanít a Corvinus.

Hűtlen kezelések, sikkasztások és csalás gyanújával nyomoz a rendőrség a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem utódjánál, a Budapesti Corvinus Egyetemen korábbi gazdálkodásával összefüggésben.

Százmillió forint

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) eredetileg más felsőoktatási intézményekkel együtt vizsgálta a Budapesti Corvinus Egyetem 2009–2012 közötti gazdálkodását, eközben bukkant rá az állítólagos szabálytalanságokra. A Kehi megtette a feljelentéseket, hivatalosan ismeretlen tettes ellen, három esetben hűtlen kezelés, két esetben sikkasztás, egy esetben csalás miatt – tudta meg a VS.hu. A feljelentésekkel érintett elkövetési érték meghaladja a 100 millió forintot. A nyomozást minden ügyben elrendelték.  Az ügyben a IX. és a XIII. kerületi rendőrkapitányság nyomoz.

Jegyzetpénzzel sem tudtak elszámolni

A Corvinuson történt állítólagos visszaélések miatt egy nyomozás már folyt, ezt a korábbi gazdasági főigazgató bejelentése nyomán rendelték el jelentős értékre elkövetett sikkasztás miatt. Erre jöttek a Kehi mostani feljelentései, kiterebélyesítve az ügyet. A sikkasztás gyanúja elsőként a Corvinus volt jegyzetkiadó vállalkozásának gazdálkodására vetült rá – írta meg a Magyar Narancs egy évvel ezelőtt. Az államilag támogatott nappali képzésben részt vevő hallgatók jegyzetvásárlását a központi költségvetés támogatja. Az egyetem 2009–2012 között összesen 133 millió forint jegyzettámogatást utalt át az Aula Kft. számlájára. Az Aula Kft. végelszámolója szerint a cég ennek több mint harmadával, 36 millió forinttal nem tudott elszámolni. Az eltűnt tízmilliók a központi jegyzettámogatásból származhattak, amelyeket a hallgatók nem használtak fel.

Egy volt rektor is érintett

A vs.hu úgy tudja, a nyomozások érintik a volt rektor és gazdasági főigazgató visszafoglalkoztatásának körülményeit is.

Frissítés: A BCE "maximálisan közreműködik"

Az egyetem portálunkkal később azt közölte, a KEHI az általa feltárt szabálytalanságokhoz kapcsolódóan valóban feljelentést tett, az ügyek kivizsgálásában pedig "maximálisan közreműködik" a BCE.
 
"Az egyetem a nyomozó hatóságok számára minden szükséges adatot, információt átadott, illetve átad a jövőben is. Ezzel egyidejűleg azonban hangsúlyozunk kell, hogy az ügyekkel kapcsolatban az egyetem további érdemi tájékoztatást nem adhat, arra egyedül és kizárólag - az eljárás veszélyeztetése nélkül - a nyomozó hatóság jogosult" - írta Rostoványi Zsolt, a BCE rektora. Hozzátette, a kancellári intézménnyel megújult egyetemi vezetés elkötelezett abban, hogy a gazdasági szabálytalanságokat, visszaéléseket megakadályozza, amiben "a vizsgálati eredmények hasznos támpontul szolgálhatnak".