Erősödött a Fidesz, miközben a szavazói fele nem tudja, hogy Orbán a szankciókirály

Erősödött a Fidesz, miközben a szavazói fele nem tudja, hogy Orbán a szankciókirály

Az IDEA Intézet 2022. október 28. és november 8. közötti kutatásából kiderül, hogy  megállt a Fidesz lassú támogatottsági eróziója, és a DK támogatottságának lassú növekedése.

Az egy hónappal korábbi reprezentatív vizsgálatuk azt mutatta, hogy a válságjelenségek (rezsiemelkedés, tanár- és diákmegmozdulások, 20 százalékos infláció) hatottak a kormányzópárt támogatottságára. A májusban mért maximum értékhez képest akkor jelentős mértékben, több mint 10 százalékponttal csökkent a kormánypárt támogatottsága a teljes választókorú népességen belüli.

Azonban 2022. október végén, november elején a teljes választókorú népesség 32 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson, ami két százalékponttal magasabb az előző méréshez képest. 

Mindez úgy következett be, hogy az ellenzéki oldalon gyakorlatilag nem volt semmilyen érdemi elmozdulás, ugyanakkor az úgynevezett ismeretlen preferenciájúak arányában – tehát azokéban, akik nem tudják, hogy melyik pártra szavazzanak, titkolják a preferenciájukat, vagy politikai értelemben passzívnak tekinthetők – 3 százalékpontos csökkenés következett be. 

Az IDEA mérése kitért arra is, hogy biztos szavazó pártot választók körében már egy hónappal korábban, azaz októberben megállt a Fidesz támogatottságának csökkenése. Akárcsak
októberben, novemberben is 1–1 százalékponttal nőtt a Fidesz választottsága, így jelenleg 52 százalékon áll.

Ehhez azért kell a propaganda is

A Fidesz erősödése(!!!) mögött azért meghúzódik egy erős propaganda is. 

A Political Capital szerint a „nemzeti konzultációnak” nevezett erőteljes kampánnyal az Orbán-kormány igyekszik elfedni, hogy eddig mind a nyolc Oroszország elleni uniós szankciós csomagot megszavazta. Ezzel a Fidesz-szavazók 50 százaléka, a Mi Hazánk szavazóinak 36 százaléka és a többi ellenzéki párt szavazóinak 23 százaléka nincs tisztában.

Az összes megkérdezett többsége ugyan Oroszországot tartja leginkább felelősnek a háborúért, de a pártpreferenciák itt is befolyásolják a válaszadást: a fideszesek körében Oroszország csak a harmadik helyen áll a felelősök rangsorában az Egyesült Államok és Ukrajna mögött.

Az összes megkérdezett 59 százaléka szerint a szankciók inkább az európaiakat sújtják, mint az oroszokat, 22 százalék szerint inkább az oroszokat, 16 százalék szerint pedig mindkét felet egyformán.

Az rtl.hu szemléje szerint azt csak a megkérdezettek egyharmada gondolja igaznak, hogy az élelmiszerárak emelkedését elsősorban a szankciók okozzák, a földgáz világpiaci árának emelkedésével kapcsolatban viszont a többség már osztja a kormány álláspontját.