Négy halálos áldozatot szedett a tomboló vihar

Vas megyében már embereket telepítenek ki lakhelyükről.

A vihar Dombóváron halálos áldozatokat is szedett.

A katasztrófavédelem jelentése szerint a Kórház utcában, egy negyven méteres fa dőlt rá egy autóra, amelyben öt ember utazott. Négyen közülük életüket veszítették.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott szóvivője, Komlósiné Kiss Anett elmondta: az esetet a dombóvári rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja.

Tolna megyében heves vihar volt, leszakadt faágak és elektromos felsővezetékek miatt riasztották a tűzoltókat az ország délnyugati részén átvonuló zivatar miatt. Bonyhádon úttestre dőlt fa miatt volt riasztás, Dombóváron, a Fő utcában faág dőlt az úttestre, a villanyvezeték is leszakadt.

Vas megyében sem jobb a helyzet

Tizenhárom ingatlanból negyven embert telepítettek ki és helyeztek el ideiglenesen a helyi művelődési házban a Vas megyei Hegyhátszentjakabon, mert az éjszaka hirtelen lehullott nagy mennyiségű eső miatt a Vadása tórendszernél a két tavat elválasztó védműnél több helyen megcsúszott a föld, suvadások keletkeztek - közölte  szombaton reggel a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Az érintettek azóta visszatérhettek otthonukba, a védművet megerősítik.

Egyed László alezredes elmondta, az éjszaka során harminchat eseményhez vonultak a tűzoltók a megyében. A lehullott csapadék miatt megtelő vízelvezető árkok és felduzzadt patakok elsősorban őrségi településeken okoztak gondot, ahol a vízátfolyások ellen homokzsákokkal védekeznek.

A viharban 12 településen az elektromos ellátórendszer is meghibásodott, a szolgáltató szakemberei dolgoznak a helyreállításon.

A meghibásodásban érintett települések Ivánc, Hegyhátszentmárton, Csákánydoroszló, Nemesládony, Nagygeresd, Pecöl, Kenéz, Nagysimonyi, Tokorcs, Szombathely Nárai úti része, Szemenye és Kám.

Egyed László szólt arról is, hogy Gasztony községben egy megáradt patak miatt nyolc épületet védenek homokzsákokkal.

Vízátfolyások miatt kilenc alsórendű út egy-egy szakaszát kellett lezárni, de elzárt település nincs - tájékoztatott az alezredes.

A szintén Vas megyei Sárváron egy építkezési 35 méteres darut döntött fel a szél, és csak a szencsén múlott, hogy nem a lakóházakon, hanem két épület között landolt a több tonnás eszköz. 15 tonnás nehezéke belefúródott egy sorház előtti járdába, a gémszerkezet pedig két ház között krátert ütve csapódott a földbe - számol be a 112press.hu.

35 méteres daru dőlt lakóházak közé Sárváron a viharban

Az éjszakai balesetben senki sem sérült meg.

Az esőzések miatt több útszakasz forgalmát is korlátozták. Körültekintően induljon ma mindenki útnak.

(Borítókép: Zánkai strandon 20 méterre kiömlött Balaton/Fotó: Balogh Gábor - Időkép)