Időzítés: Colleen Bell Szegeden

Az USA budapesti nagykövete Szegedre látogatott. Nagyon érdekelte a közmunkaprogram, kapott hozzá mézeskalácsot is. Mellesleg Szegeden haladnak át a déli határról ömlő illegális migránsok. 

A hivatalos verzió szerint a város csak az egyik állomása a Magyarországgal való ismerkedése során, a nagykövet szeretne olyan helyekre is eljutni, ahová eddig elődeinek nem sikerült. Ebben nincs is semmi különleges, sőt, magától értetődő, ha egy diplomata minél több ismerettel szeretne rendelkezni arról az országról, ahová feladatai kötik, márpedig Magyarország nem csupán Budapestből áll. A nagykövet útját nyilván nem a napokban döntötték el, és egy ilyen utat nem is néhány nap alatt szokás megtervezni. De az időzítés mégis érdekes annak tükrében, hogy Szeged felkerült a Nyugat-Európába tartó illegális határátlépők útvonalára. A bevándorlás pedig ugye most top téma az Európai Unióban, amely érdekelheti az Amerikai Egyesült Államokat is.

Szegeden Colleen Bell elsőként Botka László szocialista polgármesterrel találkozott, akivel a város fejlesztési terveiről, fejlődéséről, valamint nemzetközi kapcsolatainak erősítéséről beszélgetett. A városházán tett látogatását követően a nagykövetet a megyeházán Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott is fogadta. A találkozójuk nem volt nyilvános, csak annyit lehet tudni, hogy a felek a kormányhivatal feladatairól, a közmunkaprogram megyei megvalósulásairól, valamint Csongrád megye a magyar gazdaságban betöltött szerepéről értekeztek. A SZEGEDma.hu még azt is tudni véli, hogy a nagykövet Maroslele, Üllés és Derekegyháza közmunkaprogramjaiban készült élelmiszereket kapott ajándékba a Csongrád Megyei Kormányhivatalban tett látogatása után, melyben fűszerpaprikával, gyógyteákkal és mézeskalács dísztárgyakkal kedveskedtek neki.

A lap szerint Colleen Bell kifejezetten érdeklődött a megye minden települését érintő közmunkaprogram iránt, amelyről részletes tájékoztatást kapott. Ezután a nagykövet meglátogatta a Szegedi Tudományegyetemet, ahol találkozott Szabó Gábor akadémikussal, rektorral és a Magyarországról 1978 óta elérhető Fulbright Program ösztöndíjas hallgatóival is. Bellnek bemutatták az intézmény történetét, illetve az elmúlt időszak jelentősebb fejlesztéseit, de szó esett a magyar-amerikai közös kutatásokról, és az együttműködési lehetőségekről is.

Nagyjából ennyit lehet tudni hivatalosan Colleen Bell szegedi útjáról. De vajon hihető, hogy az Amerikai Egyesült Államok nagykövetét és a stábját ne érdekelte volna egy olyan biztonságpolitikai kérdéseket is feszegető probléma, mint az illegális bevándorlás, amelyről egész Európa beszél, és amelynek egyik hírhedté vált átjáró városa éppen Szeged lett? Kevéssé. Elvégre tudjuk, hogy az amerikai nagykövetségek az USA fülét és szemét is jelentik a világban. Korábban a Wikileaks által kiszivárogtatott dokumentumok szerint az amerikai nagykövetségek, konzulátusok fedésében CIA és NSA ügynökök dolgoznak zavartalanul. Így egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy Bellt és stábját nem csak a szegedi közmunkaprogram, vagy pár darab mézeskalács hozta lázba…