Igazságtalanság az otthoni ápolásban

Kiterjesztené a Jobbik a nyugdíjjogosultságba beszámító, ápolással töltött időt valamennyi közeli családtag esetére.

Sneider Tamás, az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke sajtótájékoztatóján ismét szólt a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjaztatásának szükségességéről – ez ügyben népszavazást kezdeményez a Jobbik. Mint mondta, a nők esetében ez a lehetőség már évek óta adott, aminek lehetővé tételét akkor a nemzeti párt is támogatta.
 
Ugyanakkor vannak hibái utóbbinak, ezért a Jobbik a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítását kezdeményezte – jelentette be. A jelen szabályozás szerint 40 év szolgálati idő után a nők nyugdíjba vonulhatnak, s ebből 32 évnek kell kötelezően kereső tevékenységnek lenni – a további nyolc évet kiváltja a gyermekgondozással, gyermekneveléssel kapcsolatos ellátásban eltöltött idő.
 
A képviselő „durva igazságtalanságnak” nevezte, hogy bár a gyermeke ápolásával eltöltött időt is be lehet számítani egy nő nyugdíjjogosultságába, a férjéét vagy más családtagjáét nem. Mint mondta, a Jobbik kiterjesztené ezt a jogosultságot az összes közeli családtagra, így a súlyosan beteg gyermek mellett a súlyosan beteg férjre, szülőre vagy testvérre is, aki otthoni ápolásra szorul.

Férfiakra is vonatkozna

Sneider Tamás megjegyezte, az elmúlt időszakban számos jelzést kaptak az ügyben, főleg az utóbbi napokban, miután Rétvári Bence KDNP-s államtitkár „azt hazudta a parlamentben, hogy nem foglalkoztunk nyugdíjkérdésekkel az elmúlt öt év során”.
 
A Jobbik alelnöke hangsúlyozta, a férfiakra vonatkozóan is bevezetnék ezt, vagyis az ápolásban eltöltött idő számukra is beleszámítana a nyugdíjjogosultságba. Még akkor is – tette hozzá Sneider –, ha ez elsősorban természetesen nőket érint.
 
A képviselő reményét fejezte ki, hogy a módosítást el fogja fogadni a Fidesz, mivel a javaslat „költségvetési vonzata igen minimális”.