Így hazudnak magyarok Amerikának

Vajon tényleg ez Washington álláspontja, vajon tényleg ennyire torz kép él az Egyesült Államok vezetésében a magyar, és egyszersmind a közép-európai geopolitikai viszonyokról. Aztán megnyugodtunk, mert a cikket magyarok írták...

Itthon (mi más?) az index.hu közölt erről a neves szakértők tollából származó elemzésről egy írást, kiemelve, hogy Amerikában már magyar határrevíziót vizionálnak.

Na de kik azok, akik Amerikában határrevíziót vizionálnak?

Az egyikük Mitchell A. Orenstein, külpolitikai szakértő, míg szerzőtársai Krekkó Péter és Juhász Attila voltak, a messze földön híres és elismert Political Capital elemzői. Azért ennek függvényében nem állítanánk olyan határozottan, hogy az Obama adminisztráció valóban úgy gondolja, hogy a Fidesz vissza kívánja állítani a történelmi határokat, ezért használ erősen nacionalista üzeneteket, és bátorítja például az autonómiatörekvéseket.

Azonban ez a cikk, ha lehet, még egy kicsit álságosabbra sikerült, mint a többi hasonszőrű fércmű. Most Orbánból nem azért csináltak Putyint, mert Magyarországon diktatúrát vezetett be, és elnyomja a civileket, meg nem ismeri el a homoszexuálisok házasságkötéshez való jogát. Orbán a gúnyhatárontúli nemzettestvéreinkről alkotott politikai állásfoglalása miatt lett az ördög hasonmása, hiszen Moszkva is felajánlotta az állampolgárságot a külföldön élő oroszoknak (pl.: Kelet-Ukrajna), és a Fidesz is bevezette a kettős állampolgárságot.

De természetesen Orbán törekvése mögött csak is a revizionizmus lidércfénye húzódhat meg, és persze a hitleri Európa rémképe is ott lebeg a magyar parlament fölött. Hiszen csak náci kontextusban értelmezhető a jelenlegi geopolitikai helyzet (ahogy írták a szerzők: Orban might have some hopes that Putin will do what Adolf Hitler did in 1938: give Hungary back the territories that were lost at Trianon). Bármilyen ökörséget hordjanak össze, a lényeg, hogy egy mondatban szerepeljen Orbán, Putyin és Hitler neve.

Elég szánalmas kísérlet, úgy meg akár gyomorforgató jelzővel is elláthatjuk, ha tudjuk, hogy ezt a gondolatsort magyar emberek vetették papírra, és utána egy hazai portál pedig úgy állította be fejtegetésüket, mint ha ahhoz az Egyesült Államoknak bármiféle köze is lenne. Persze, így lehet cikkezni majd a Washington és Budapest között megromlott viszonyról.