Így lehet sok erős, mégis megjegyezhető jelszava a neten

Van egy módszer, amivel bárki úgy alkothat meg bonyolult jelszavakat, hogy minden honlapon más lesz, mégis, álmából felriasztva is fejből elmondja az összeset.

Az Index készített interjút a biztonságtechnikai feladatokat ellátó Kaspersky Labs svéd kutatójával egy máltai konferencián. David Jacoby szerint le kell számolni azzal a tévhittel, hogy a biztonságos netezés csak a fejlesztők teljesítményén múlik, a felhasználóknak pedig nincs fegyverük a védekezéshez.

Ez a lényeg

A legjobb jelszóalkotási rendszer szerint először határozzunk meg egy olyan szót, amit biztosan nem felejtünk el, főleg azért, mert csak egyszer kell kitalálni. A cikkben adott példa szerint ez a "Luke, én vagyok az apád" kezdőbetűinek leírása, tehát "levaa".

Ezután tegyünk egy speciális karaktert, mert sok oldal kéri, és fontos, hogy mindenhol egyforma legyen a jelszónk ezen része. Egy felkiáltójel esetében például ide jutunk: "levaa!"

Ezután vegyük az első konkrét példát, mondjuk a Facebookot. Ha az jut róla eszünkbe elsőre, hogy "kék", akkor a jelszó lehet "levaa!kek".

Ha a például a Gmail-hez szeretnénk jelszót kitalálni, akkor ugyan ezen az elven lehet például az, hogy "levaa!boritek"

...és így tovább.

A szakember szerint a jelszavakat csak akkor nehéz megjegyezni, ha a számítógép által generált kódokat használjuk, és nem változtatjuk meg őket. Ilyet viszont eddig sem sokan csináltak, sokkal jellemzőbb az "12345" vagy az "asdfg" és a többi, milliószám létező, és emiatt könnyen kitalálható kód.

Fontos, hogy minden oldalon más jelszavat használjunk. Ha ugyanis egy bevett kódot alkalmazunk, elég egyszer kiderülnie hogy mi az, és mindenünkhöz hozzáférhet az információ rossz szándékú birtokosa.