Így lehetséges az idő- és térugrás az 1910-es Magyarországra

Egy kéthektáros területen csodálhatjuk meg a történelmi Magyarország több gyönyörű műemlékét Mórahalmon.

A Park tulajdonosa és üzemeltetője a Bornemzet Nonprofit Kft., amelynek ügyvezető igazgatója, Dlusztus Imre régebben egy "történelemfalvát" képzelt el, amelyben történelmi épületeket tettek volna lakhatóvá egy látványpark, skanzen keretében. Végül ez olyan mértékű anyagi ráfordítást igényelt volna, hogy nem valósult meg, az álmát azonban nem adta fel, hanem átalakította "makett-országgá".
 

fotók: Béli Balázs, alfahir.hu
 
A finanszírozáshoz szükséges pályázatot 2009-ben nyerték el, ekkor kezdődött meg a munka, hogy az 1910-es történelmi Magyarország több jellegzetes épületének kicsinyített mását megalkossák. Mint megtudtuk, azért ezt az esztendőt választották viszonyítási pontnak, mert abban az évben egy átfogó, alapos összeírást végzett el Ferenc József királyunk és császárunk, így sok adat állt rendelkezésre. A milleneumi fejlesztések befejeződése után a Magyar Királyság ereje teljében volt, így valóban méltó ez a történelmi pillanat ahhoz, hogy megörökítésre kerüljön.
 
A munkálatok hosszú éveken át zajlottak, így idén márciusban nyithatott csak meg a park egy kéthektáros területen, Mórahalmon. Az évek során számos nehézségbe botlottak, de ezeket nem részletezzük most, nem tereljük el a figyelmünket arról a csodavilágról, amiben körbejárhatunk. Ezt csak azért érdemes mégis megjegyezni, mert vannak még valóban hiányosságok, így például árnyékos helyek, esztétikusabb kerítés, kidolgozottabb leírások kellenének, de ezek még az apró épületekhez képest is apróságok.
 
 
"Szép és erős ország a miénk, annak ellenére, hogy mindig mást mondtak nekünk" - emeli ki érdeklődésünkre az egyik legfőbb üzenetét a kiállítás megálmodója, miközben egy üveg jóféle bort is nyit, elvégre egy borszakíró pontosan tudja, hogy milyen alkalomhoz milyen bor illik.
 
A maketteket egy-két kivételtől eltekintve 1:25-ös arányban láthatjuk, így hasonlíthatjuk össze hosszú utazgatás nélkül a lenyűgözőbbnél lenyűgözőbb templomokat, várakat, kastélyokat és egyéb műemlékeket. Iskolai osztályoknak is kiváló program, hiszen egy délután során ismerkedhetnek meg többek közt a Debreceni Református Kollégium, a Festetics kastély, a gyulafehérvári székesegyház, a csíkszeredai Mikó-vár, a soproni Tűztorony, a szabadkai és az aradi városháza, az egri vár, vagy éppen a Parlament épületével, amely csak önmagában negyven ember félévnyi munkájába és negyvenmillió forintba került.
 
 
Minden egyes épület kiválasztása okkal történt, így például rögtön a bejáratnál láthatjuk a turistvándi vízimalmot, amely azért áll itt, tudjuk meg Dulsztus Imrétől, mert Magyarországnak 1910-ben pontosan annyi volt a malomipari kapacitása, mint az Egyesült Államoknak, és jó, ha erre emlékezünk és emlékeztetünk. "Csak Vas megyében volt 305 malom, ma pedig kinéz az ember az ablakon, és alig láthat termőföldeket" - teszi hozzá.
 
"Itt van a tokaji kaszinó is, és joggal merülhet fel a kérdés, hogy mit keres a Budai Vár vagy éppen a Parlament közelében.... Azért, mert jól szimbolizálja, hogy a 18. század második felére egy mezőváros már létrehozza a saját kultúregyletét, egy fontos találkozóhelyet, amely nyitva van a város polgársága számára. Nyolcvan évvel a jobbágyfelszabadítás előtt" - hangsúlyozza. 
 
A MiniHungary Makett Park a márciusi nyitás óta túl van a tizenegyezredik látogatón, számos külföldi csoport látogatta meg, de november 30-ig még idén is szívesen látnak minden érdeklődőt, akár egyénileg, akár csoportosan. A magunk részéről csak ajánlani tudjuk, az iskolai oktatásban pedig - úgyis nagy divatja van a kötelező óráknak még az egyetemeken is - kötelezővé tennénk.