Illatos út – A titkok kertje

Az Illatos úti telephely még mindig számos titkot őriz; a föld alatt, hordókban vagy épp misztikus nyilvántartások fejezeteiben.

Amikor legutóbb az Illatos úti teleppel foglalkoztunk, két fontos megállapításra jutottunk.
 
Az egyik, hogy már hosszú évek óta ismert volt az aktuális magyar kormányok előtt a Budapesti Vegyiművek (BVM) IX. kerületi telepén tapasztalható állapot, és a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség több határozatából az is kiderült, hogy korábban is hasonlóan veszélyes volt a helyzet a raktárak környékén.
 
Azt is feszegettük, hogy a hivatalosan az Illatos úton tárolt 1282 tonna veszélyes hulladék miként duzzadt a duplájára egy termelést nem folytató, felszámolásra váró vegyi üzemben?

Alapos nyomozás

Ahogy arról írtunk, majd fél évtizede született már egy feljelentés az Illatos út ügyében. Ezzel kapcsolatban azt a tájékoztatást kaptuk a BRFK-tól, hogy
a IX. kerületi rendőrkapitányság hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt 2011. március 7-től folytatott eljárást. Az ügyben egy személy került gyanúsítottként kihallgatásra.
Azonban érdemi előrelépést ezután sem lehetett tapasztalni; a hordók továbbra is szivárogtak, letartóztatás pedig nem történt.
 
A rendőrség több mint négy év múlva került újra rivaldafénybe, ugyanis a BRFK Kiemelt Ügyek Főosztálya idén április 21-től egy újabb bejelentés nyomán ismét nyomozásba kezdett, sőt 2015. június 10-én egyesítették is a két nyomozást. Sajtóhírek szerint, most is történt egy gyanúsítás.
 
Illatos út (fotó: MTI)
 
Ez persze arra szolgálhat bizonyítékul, hogy 2011 óta nem sikerült felgöngyölíteni a BVM telepén tapasztalt jogszabálysértő tevékenységet.
 
Kíváncsiak voltunk arra is, hogy kit gyanúsítanak, hogy a BRFK megvizsgálta-e a telepen tárolt veszélyes hulladék mennyiségét, illetve hogy valóban nyomoznak a 2008-as Hídépítő Zrt.-projekt ügyében, amely során 1,4 milliárd forint EU-s forrást használtak fel a telephely felszín alatti szennyezett vizének kitermelésére, kitisztítására - látszólagos eredmény nélkül.
 
A szűkszavú válaszukban arról tájékoztatták lapunkat, hogy
a nyomozás a telephelyen fellelhető hulladék teljes mennyisége vonatkozásában folyik, illetve a nyomozás érdekeire való tekintettel egyéb információt jelenleg nem áll módjukban közölni.

De vajon mennyi lehet az a „teljes mennyiség”?

Természetesen az Alfahír kérdéseivel megkereste a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályát is. Mint ismert, az Orbán-kormány április 1-jével megszüntette az önálló Felügyelőségeket, és a Kormányhivatalokba vonták be azok jogköreit. Ennek eredményeként Tarnai Richárd kormánymegbízott, valamint dr. Bartus Adrienn osztályvezető képviseli a hivatalos álláspontot, ha az Illatos út a téma.
A BVM Zrt. nyilvántartást vezetett a telephelyén tárolt veszélyes hulladékokról EWC kódok alá besoroltan, mindemellett nyilvántartás áll rendelkezésre a tárolt vegyi anyagokról is - 
válaszolta lapunknak a Kormányhivatal.
 
Ennek azonban ellentmondani látszik a Polgári Védelem korábbi megállapítása:
a tárolt anyagok csomagolóeszközei (IBC, hordó, kanna) nagy részben jelöletlen, vagy azok jelölései nem azonosíthatóak. A telephelyvezető nyilatkozata alapján elmondható, hogy a tárolt veszélyes anyagok jelentős része részükről is beazonosíthatatlan.
Hogy mennyire megbízható és naprakész lehet az a nyilvántartás, azt az is alátámasztja, hogy április 22-én (egy nappal a nyomozás megkezdése után) még maga Bartus Adrienn is közel 2000 tonna vegyi anyag és veszélyes hulladék elszállításáráról nyilatkozott. S csak ezt követte az április 30-ai Lázár János-féle (és azóta elfogadott) 2800 tonna. Tehát a két bejelentés között is több mint egyharmadával növekedett a hordók mennyisége, pedig elvileg elég lett volna kikeresni a BVM kimutatásán a vonatkozó számsort.

Ki mit tud a közbeszerzésről?

Rákérdeztünk a mennyiségek közötti ellentmondásokra; válaszában a Kormányhivatal emlékeztetett:
2011 óta több év eltelt, figyelembe véve az eltelt időt, valamint a vegyi anyagok tárolásának módját, a további környezetkárosodás megakadályozása érdekében ezen anyagok veszélyes hulladékként történő kezelése vált szükségessé. Tehát a veszélyes hulladékok mennyisége az évek óta a telephelyen tárolt és nyilvántartott vegyi anyagok mennyiségével növelten került meghatározásra.
Ezek szerint most minden, a telepen talált hordót, anyagot veszélyes hulladékként kezelnek, ami nyilvánvaló módon befolyásolja majd az elszállításra kiírt állami közbeszerzési eljárás értékét is... Erről azonban további információval már nem szolgált a Kormányhivatal, mint írták, a közbeszerzési eljárás jelenleg folyamatban van, annak lezárását követően kerül sor a hirdetmény közzétételére.
 
Tarnai Richárd megígéri (fotó: MTI)
 
Tarnai nyilatkozata szerint a megmaradt szemét elszállításra május 25-én hirdették meg a gyorsított közbeszerzési eljárást, amelynek ígérete szerint
a kiírást követően akár már pár nap múlva, de legkésőbb egy-két héten belül lehet eredménye. Cikkünk megjelenésének pillanatában erről azonban még nem számolhatunk be, pedig a kitűzött határidőt már átléptük. (Marad a feszült várakozás.)
Azonban félő, hogy nem csupán az adatok hiányosságai miatt nehéz felbecsülni a veszélyes hulladék pontos mennyiségét, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a hordókat egyszerűen csupán elástak az okvetlenkedő tekintetek elől. Az ügyben vizsgálódó civil környezetvédelmi szervezet, a Greenpeace véleménye is egybecseng a mi meglátásunkkal: lassan biztosnak tűnik, hogy jóval több veszélyes anyag van ott, mint azt bárki gondolta volna.

Megakadályozhatták volna...

S ha már a föld alatt kutakodunk. Nem mehetünk el szó nélkül a 2008-as Európai Unió által finanszírozott kármentesítés, a felszín alatt szennyezett víz kitermelése és kitisztítása mellett.
 
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 7 évvel ezelőtt a felszámoló ÁFI Zrt.-vel állapodott meg a közbeszerzési eljárás kiírásáról - bár a támogatást eredetileg a BVM nyerte el, azonban az EU nem folyósít olyan cégnek, amelyet felszámolnak.
 
A kiírt 1,4 milliárd forint értékű pályázatot a Hídépítő Zrt. zsebelte be. Tarnai azonban vitatja annak eredményeit, nyomozás is indult az ügyben, hiszen az ÁFI biztosítékot vállalt a kármentesítés fenntartására a befejezéstől számított öt évig.
 
Szilágyi Zsolt, a Jobbik IX. kerületi önkormányzati képviselője ennél sarkosabban fogalmazott lapunknak, szerinte
ezt az 1,4 milliárdot egyszerűen lenyúlták. Elképzelhetetlennek nevezte, hogy egy felelős, a szakmai szempontokat betartó cég úgy próbálja a talajvizet tisztítani, hogy előtte a szennyezés forrását nem szünteti meg. Márpedig ez nem valósult meg, még ha történt is kísérlet a talajvíz tisztítására, a szivárgó méreg azt folyamatosan visszaszennyezte.
Az ellenzéki politikus emlékeztetett: ha 2008-ban, akár állami beavatkozással, de elszállították volna a hordókat, majd EU-s pénzből megtörtént volna a hatékony kármentesítés, sokkal kevesebb pénzből semlegesíthettük volna az Illatos úti vegyibombát, miközben persze a környezetbe is kevesebb károsanyag juthatott volna ki, és nem veszélyeztette volna tovább a ferencvárosiak egészségét sem.
 
A titkok kertje további kalandokkal várja a borzongásra vágyó olvasókat.