Ilyen drágán csak a minisztériumi vezetők tudnak repülőjegyet venni

A minisztériumi vezetők nem lehet mondani, hogy spórolósak, ha utazásról van szó. Érthetetlenül drágán repülnek külföldre.

A lap utánajárt: a helyettes államtitkároknak - akikből 99 darab van – elméletben nem is kellene kiemelt osztályon utazniuk. Egy kormányrendelet ugyanis előírja, hogy Európán belül az államtitkároknak és a helyetteseknek csak turistajegyet térít az állam, és csak a minisztereknek jár a biznisz osztályú jegy. Ettől a szabálytól azonban el lehet térni, és természetesen el is szoktak. Hogy a néhány órás repülőutakat miért nem lehet kibírni a turista osztályon, azt nem lehet tudni egyelőre. Elképzelhető, hogy a fideszes Gucci táskák világában ez már cikinek számít.   

A belgiumi repülőjegyeket is horror áron vették. A Népszabadság talált 110 ezres, de 300 ezres repülőjegyet is: a külügyes Benkő Levente, a Miniszterelnökséget képviselő Takács Szabolcs Ferenc és Perényi Zsigmond például 378 ezerért repült oda. Perényi ráadásul egyszer a 265 ezres repülőjegy mellé 163 ezer forintért szállt meg egy éjszakára, és két másik alkalommal is százezer fölötti hotelszámlája volt. De ugyanő Németországba 512 ezerért repült tavaly szeptemberben, Romániába pedig 304 ezerért. Császár Dániel (ugyancsak Miniszterelnökség) 265 ezerért utazott Belgiumba, és 326 ezerért szállt meg két éjszakára, vagyis háromnapos útja egyéb költségekkel együtt 709 ezer forintjába került az adófizetőknek.

Becsey Zsolt, az NFM államtitkára például 334 ezer forintért repült Hollandiába. Az adatokat áttekintve úgy tűnik, mintha azon menne a verseny, hogy ki tud drágábban repülőjegyet venni.

A Miniszterelnökség szabályzata szerint helyettes államtitkárok négycsillagos szállodában pihenhetnek, de olyan drága négycsillagost nem találtak Brüsszelben, mint a fenti szállások. A Miniszterelnökség azt mondta a Népszabadságnak, hogy ők csak különösen fontos programok alkalmával engedélyeznek nagyobb luxust, és a repülőjegy esetében is csak ebben az esetben térnek el a turistaosztálytól. A jelek szerint tehát igen gyakoriak a különleges programok.

Miközben Seszták Miklós kabinetfőnöke 890 ezerért repült Katarba, addig Solymár Károly Balázs ugyanoda 306 ezer forintos jeggyel elintézte a dolgot. Szabó László külügyi államtitkár azonban kétmillióért repült Kubába.

Kazahsztánba méregdrágán repültek a kormánytagok, Íjgyártó István külügyi államtitkár 687 ezerért, Nikoletti Antal NGM-es helyettes államtitkár 1,391 millióért, Tóth Katalin földművelésügyi helyettes államtitkár pedig 1,75 millióért utazott oda.