Ungár Péter: A kormány az IMF neoliberális szemléletének legjobb tanítványai közé tartozik

Ungár Péter: A kormány az IMF neoliberális szemléletének legjobb tanítványai közé tartozik

"Azt mondja az IMF igazgatója, hogy a magas bérek miatt van az infláció. De itt nem áll meg, a megoldás is azonnal megvan neki: le kell állítani a béremeléseket. A neoliberális válasz tökéletes lakmuszpapírja ez. Készen vannak, nem kell tovább gondolkozni, az ember és az emberi munkáért kapott jövedelem a hibás mindenért. Az egyénen kell elverni a port és akkor minden rendben lesz, megint jön a pénzügyi nirvána, a gazdasági kánaán időszaka. Nyilván elsősorban azoknak, akik miatt az infláció valóban magas. Az iszonyatos tőkekoncentrációval bíró nagyvállalatoknak. 

Egyébként az IMF neoliberális szemléletének legjobb tanítványai közé tartozik a magyar kormány is. Ott, ahol a globális nagyvállalatok továbbra is mentesülnek a globális minimumadó alól, ahol kilenc százalékos adóparadicsomi társasági adókulcs van, és ahol a béreket mesterségesen alacsonyan tartják, hogy így szolgálják ki az európai nagytőkét, bizonyosan jó neoliberális tanítványnak minősül.

Mi zöldek  azt gondoljuk, hogy a piac működése iszonyatosan torzít, ahol az ember ennek a torzításnak bármiféle védelem nélkül van kitéve, ezért a valódi feladat az az, hogy az újfajta eredeti tőkefelhalmozást szigorúbb szabályok alá vonjuk, több adót szedjünk be, és abból egy jól működő, igazságos államot működtessünk. 

Az IMF neoliberális dogmáit pedig zárójelbe kell végre valahára tenni"

- írja Facebook posztjában Ungár Péter, az LMP társelnöke.