Az IMF 1,3 milliárd dolláros segélyt ítélt Ukrajnának az élelmiszerválság kezelésére

Az IMF 1,3 milliárd dolláros segélyt ítélt Ukrajnának az élelmiszerválság kezelésére

A valutaalap által nyújtott összeg 567 milliárd forintot jelent.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) mintegy 1,3 milliárd dolláros (kb. 567 milliárd forint) segélyt ítélt Ukrajnának a kialakult élelmiszerválság kezelésére - tolmácsolta a Washingtonban székelő szervezet közleményét az MTI szombaton.

Az 1,3 milliárd dolláros összeg az IMF szerint "az Ukrajnában tapasztalható, megdöbbentő élelmiszerárakat hivatott csökkenteni", továbbá azt a bevételkiesést kell kiegyenlítenie, amely - az országban zajló háború miatt - a gabonaexport hónapokig tartó leállása okozott 

- közölte az IMF.

Ukrajna gazdasági teljesítménye becslések szerint idén 35 százalékkal romlott, emellett "változatlanul magasak a finanszírozási igények" - fűzték hozzá. 

Közleményében az IMF ugyanakkor elismerését fejezte ki az ukrán kormány felé, amiért "a fennálló körülmények között is képes fenntartani a pénzügyi stabilitást".

Emlékeztettek, hogy az IMF azon élelmiszerválsággal kapcsolatos támogatási programja, amely lehetővé tette Ukrajna támogatását, csupán néhány napja indult el.

A valutaalap kapcsán az Alfahíren nemrégiben megjelent cikkünkben arra kerestük a választ, mennyi realitása lehet annak, hogy a magyar kormány IMF-hitelhez folyamodik a mostani recesszió enyhítése érdekében. Szintén idevágó beszámolónkból pedig kiderül, hogy egy a napokban tartott, hazánk energiaellátásának rövid és hosszútávú kilátásairól szóló konferencián ifj. Chikán Attila elmondta, szerinte "az IMF az, aki itt tiszteletét fogja tenni nálunk", látva a mostani költségvetést.