Felmérés: 13 évnyi magyar fizetésből lehet hozzájutni ma egy átlagos méretű lakáshoz

Felmérés: 13 évnyi magyar fizetésből lehet hozzájutni ma egy átlagos méretű lakáshoz

Többek között az ingatlanárak várható változását, éves fizetéshez mért mutatóját és azok régiós és nyugat-európai adatokkal történő összehasonlítását közölte az Equilor Alapkezelő friss ingatlanpiaci elemzésében. A hvg.hu ezt alapul véve azt írja:

Magyarországon kicsivel több mint 13 éves fizetésből tudunk megvenni egy átlagos, 90 négyzetméteres lakást, míg Németországban 10,5 év, Szlovákiában pedig 12 éves fizetésbe kerül egy átlagos lakás.

A felmérésből kiderül, hogy csökkentheti, de legjobb esetben is stagnálásra kényszerítheti a jelenlegi gazdasági környezet a lakásárakat, legalábbis a nagyobb és nem energiatakarékos ingatlanok esetében. Ám a kisebb, energiatakarékos ingatlanok áremelkedése tovább folytatódhat.

Megjelentek az egymillió forintos négyzetméterárak a budapesti panellakások piacán

Reneszánszukat élik napjainkban a házgyári panellakások. Rég nem látott gyorsasággal és sokfelé minden korábbinál magasabb áron kelnek el az idei év első félévében a panellakások - derült ki a Duna House elemzéséből. 

Adataik alapján az idei év második negyedévében pedig átlagosan 20 százalékkal emelkedtek itthon a lakásárak, s leginkább a panelokat érintette a drágulás. Főként a 40-60 négyzetméter közötti ingatlanokat keresik a legjobban, júniusban 29 százalékkal nőtt az ezek iránti kereslet.

A rezsiárak is jelentős hatást gyakorolnak majd a magyar ingatlanpiacra, hiszen a vásárlók a nagyobb ingatlanok helyett áttérnek a kisebb és energiatakarékosabb lakásokra - fejtette ki Szekeres Bence, az Equilor Alapkezelő portfóliómenedzsere.

Ugyanakkor az infláció és a Magyar Nemzeti Bank kamatemelései szintén meghatározóak az ingatlanárak alakulásában: a pénzromlás üteme a jegybank várakozásai alapján tovább, akár 13 százalékra is emelkedhet júliusban.