Nem várt fordulat: a 10 milliós ingyenhitelt a cégeknek nem a kormány, hanem az EU állja

Nem várt fordulat: a 10 milliós ingyenhitelt a cégeknek nem a kormány, hanem az EU állja

A kormány február elején jelentette be nagy mellszélességgel, hogy kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt biztosítanak a csőd szélére került vállalkozásoknak. Minderről Orbán Viktor beszélt a iparkamara évnyitóján, arról azonban nem ejtett szót, amit a Magyar Közlöny legfrissebb száma taglal.

Vagyis hogy, a lehívható pénzek uniós forrásból érkeznek.

A Portfolio.hu által kiszúrt információ kapcsán az is kiderült, hogy a gyorskölcsön nem állami kamattámogatású konstrukció lesz, hanem visszatérítendő EU-forrásból kialakított hiteltermék. Mindemellett az újraindítási hitelprogram 100 milliárd forintos keretösszeggel rendelkezik, a programért pedig a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter, Mager Andrea a felelős.

A Közlönyből az is kiolvasható, hogy a pénzügyi közvetítőket 2021 márciusában választják majd ki felhívás alapján, a jövőben pedig hozzájuk fordulhatnak majd a bajba került cégek. a forrás elosztását a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) fogja koordinálni, és a kölcsön a 474 kereskedelmi banki fiókban megtalálható MFB-Pontokon lesz elérhető.

A hitelről eddig annyit tudni, hogy 10 évre szól, az első három évben nem kell törleszteni, az igénylést követően, 2-3 napon belüli átfutási időt szeretnének kialakítani.