Ander: A kormányzat beismerte kudarcát az integráció terén

Ander: A kormányzat beismerte kudarcát az integráció terén

A 21. század legfontosabb hazai sorskérdése az, hogy képesek vagyunk megállítani a demográfiai összeomlást – mondta a Jobbik országgyűlési képviselője, Ander Balázs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki párt politikusa szerint a hazai cigányság integrációja sorsdöntő lesz a következő évtizedekben. Az államnak a mainál sokkal erőteljesebbé kellene tennie a területen dolgozók megbecsülését, a többségi társadalom dolga pedig, hogy támogassa azokat, akik felelősen vállalt gyermekeiket munka és tanulás útján kívánják felzárkóztatni.

„Az, hogy a cigányság integrációja átkerült az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Belügyminisztériumhoz május elsejével, az szerintem egyfajta beismerése annak, hogy kormányzat szerint is komoly problémák vannak”

- tette hozzá Ander.

A Jobbik alelnöke hozzátette, hogyha a kormány végre felismerte azt, hogy a gettósodó, nyomorban tengődő régiók tulajdonképpen időzített bombák. Reméli, hogy végre szándékoznak tenni ebben a kérdésben valamit.

Ander Balázs leszögezte, hogy egyre nagyobb területek szegregálódnak az országban spontán módon, ezekben pedig lehetetlen az integráció.

„Nincs itt semmi, csak kilátástalanság és koncentrálódó szegénység. A telepek gettófalvakká nőtték ki magukat és ezek a gettófalvak lassanként összeérnek. Összefüggő területi gettókat alkotnak”

A képviselő úgy reagált lapunk azon kérdésére, amely szerint Székely János püspök úgy fogalmazott, hogy új Trianon közeledik, hogy

„nyilvánvalóan ez az új Trianon nem ma vagy holnap fog bekövetkezni. De, ha nem lesz a közeljövőben érdemi változás, akkor ez a társadalmi dezintegráció azokban a térségekben, ahol ez egy népességrobbanással is párosul, valóban veszélyes elegyet alkothat, amely elvezethet ahhoz, hogy egy új Trianonról beszéljünk”

Valóban új Trianon közeledik?

Az elmúlt 30 évben elvétve volt precedens arra, hogy a magyarországi cigányság problémái nemcsak politikai haszonszerzés céljából kerültek volna terítékre. Már évtizedek óta megoldásra vár a magyarországi cigányság helyzete, ám sajnos ezidáig csak a politikai marketing szintjén sikerült foglalkozni ezzel a kérdéssel.

Ander szerint az integráció sokrétű probléma, amelyet nem lehet egyoldalról megközelíteni. Megjegyezte, hogyha valóban megoldást akarunk találni, akkor cigányságnak is fel kell hagynia azzal a gyakorlattal, hogy helyzetéért csak a többségi társadalmat kárhoztatja.