Megtartotta első ülését a Korrupcióellenes Munkacsoport, a 21 állandó tag mellett több meghívott is jelen volt

Megtartotta első ülését a Korrupcióellenes Munkacsoport, a 21 állandó tag mellett több meghívott is jelen volt

Konstruktív együttműködésre készülnek – az állami szervek és a civil szektor delegáltjai megegyeztek a Korrupcióellenes Munkacsoport alapvető lépéseiben. 21 állandó taggal és több állandó meghívott részvételével ma megtartotta alakuló ülését a Korrupcióellenes Munkacsoport - írja az Integritás Hatóság friss közleményében.

A testület nem csak az ügyrend legfontosabb szabályaiban egyezett meg – lényegében a civilek összes módosító javaslatát befogadva – hanem a törvény által előírt feladatok végrehajtásáról is egyeztetett.

A munkacsoport alelnökévé a dr. Várady Szilviát választották.

Az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport felállítása törvényi kötelessége volt a hatóságnak, melybe tíz tagot az állami szervek delegáltak, tíz tagot pedig pályázat útján választottak ki 24 civil jelölt közül. A nem-kormányzati tagokat ebben a cikkünkben mutattuk be.

Mint írják, a munkacsoport ügyrendjéhez több javaslat érkezett a nem-kormányzati szereplők részéről, ezeknek döntő többségét a testület elfogadta. Így nyilvánosak lesznek a civilek életrajzai, amelyeket a Munkacsoport dedikált weboldalán fog közzé tenni. A testület tagjai egyetértettek abban, hogy a munkacsoport célja a tiszta és átlátható közbeszerzési rendszer mellett az állami szervek és a civil szervezetek konstruktív együttműködése a korrupció elleni harcban.

A törvény által előírt feladatok elvégzése érdekében több almunkacsoportot is létrehoznak, amelyek a testület ülései között folyamatosan dolgozni fognak. A következő találkozó 2023 január második hetében lesz.

Biró Ferenc, az Integritás Hatóság és egyben a Korrupcióellenes Munkacsoport elnöke nemrégiben egy interjúban többek között arról beszélt, hogy az Integritás Hatóság 2024-re már real time le fogja tudja állítani a gyanús közbeszerzéseket.