Nagyot zuhant az ipari termelés Magyarországon

Nagyot zuhant az ipari termelés Magyarországon

Az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal maradt el júniusban az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 12,2 százalékos a csökkenés - erősítette meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közölt második becslése.

A koronavírus gazdasági hatása júniusban is érezhető volt

- indokolták a visszaesést.

Az előző hónaphoz képest ugyanakkor szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva már 17,1 százalékkal nőtt a kibocsátás, ami a havi összevetések közül az idei legmagasabb érték.

Májusban a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 27,6 százalékkal esett vissza az ipari termelés.

Júniusban az ipari export volumene 5,0 százalékkal csökkent éves összevetésben. A feldolgozóipari exportértékesítés 34 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 12,2 százalékkal visszaesett, míg a 17 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 13,2 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 7,3 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 9,7 százalékkal csökkent tavaly júniushoz képest. Az iparon belül 96 százalékot képviselő feldolgozóipar termelése 7,3 százalékkal, míg a csekélyebb súlyú bányászaté 34 százalékkal esett vissza. Az energiaipar, vagyis a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás kibocsátása 4,3 százalékkal mérséklődött.