Ipsos: A magyarok 83 százaléka szerint hazánk rossz irányba halad

Ipsos: A magyarok 83 százaléka szerint hazánk rossz irányba halad

Ugyanennyien gondolják, hogy rosszul áll a magyar gazdaság. A különböző részterületek közül leginkább a korrupció, a szegénység és az infláció miatt aggódnak a magyarok.

Az Ipsos áprilisban készített felmérésében azt kérdezték különböző országok lakóitól, hogy mi miatt aggódnak leginkább.

A magyarok 83 százaléka szerint rossz ironyban mennek az országban a dolgok.

Januárban még csak a megkérdezettek 78 százaléka vélekedett így, de az is 19 százalékkal rosszabb volt, mint a globális átlag. Áprilisra 5 százalékkal nőtt azok aránya, akik aggódnak a dolgok iránya miatt Magyarországon. Ennél rosszabb véleménye az egész világon csak a peruiaknak van hazájuk teljesítményéről. A régióban a lengyelek 59 százalékos eredménye sem olyan rossz, mint a magyaroké.

A világszintű közvélemény-kutatásban rendszeresen rákérdeznek a lakosság gazdasággal kapcsolatos percepciójára is. Globálisan átlagban 38 százalék volt azok aránya, akik szerint jól áll az országuk gazdasága, de nagy a szórás. Indiában 85 százalék, míg a csődközeli Argentínában csak 11. Hazánkban sem túl derűlátóak az emberek ezzel kapcsolatban. Csak 17 százalék látta úgy, hogy jól álla a hazai gazdaság szénája.

Szintén 83 százalék látja úgy, hogy Magyarország gazdasága rossz helyzetben van.

Ezzel az eredménnyel a vizsgált országok között hátulról a harmadik helyen állunk: csak a dél-koreaiak és az argentínok vélik úgy nagyobb arányban, hogy rossz irányban megy az országuk gazdasága.

A kutatás címe "Mi miatt aggódik a világ?" Ennek megfelelően ezt a konkrét kérdést is feltették a résztvevő országokban, és ennek alapján rangsorolták a különböző részterületeket.

A magyarok leginkább a korrupció (46%), a szegénység (40%), illetve az infláció (30%) miatt a ggódnak. Ez után követrkezik a munkanélküliség, a bűnözés, 20 és 13 százalékkal. A "nemzetközi konfliktus" (azaz a háború - szerk.) csak ezután jön a sorban mindössze 6 százalékkal. Orbán tehát hiába riogatja az embereket, a magyar lakosságot sokkal jobban zavarja, hogy lopnak a politikusbűnözők.

A klímaváltozás csak a magyarok 5, a terrorizmus pedig csak 1 százalékát aggasztja.

(Címlapkép: Illusztráció. Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban tartott kormányülésen 2023. július 26-án. MTI/Fischer Zoltán)