Az iraki erők visszavették a kurdoktól Szindzsárt

Az Irak északnyugati részén fekvő várost harc nélkül sikerült visszafoglalniuk a kormányerőkkel szövetséges milíciáknak, miután a pesmergák hajnalban kivonultak.

Helyi lakosok arról számoltak be, hogy a Ninive tartománybeli településre egy iraki jazidi fegyveres csoport vonult be Bagdad tudtával. A Lales nevű jazidi alakulat a Népi Mobilizációs Erők nevű fegyveres csoporttal szövetséges, amely főként irániak által kiképzett síita harcosokból áll, de megtalálhatóak benne szunniták, keresztények és jazidik is. A csoport hivatalosan Haider al-Abádi miniszterelnöknek van alárendelve.

Kedden Aszim Dzsihád iraki olajipari miniszter az Anadolu török állami hírügynökségnek elmondta, hogy az összes olajmező az iraki kormány ellenőrzése alá került Kirkuk tartományban.

A Sky News Arabia arab hírtelevízió jelentése szerint az iraki kormányerők ellenőrzésük alá vontak két határellenőrző pontot az iráni határon a kurd autonóm régióhoz tartozó Szuleimáníja tartományba. Az iraki hadsereg semmiféle ellenállással nem szembesült a pesmergák részéről. E határátkelőket korábban Irán lezárta Bagdaddal egyetértésben.

A kurd fegyveresek elhagyták állásaikat a Szuleimáníjával délen határos kormányzóságban, Dijálában is - jelentette az al-Dzsazíra pánarab televízió.

Az iraki haderő Haider al-Abádi miniszterelnök parancsára előző nap offenzívát indított a vitatott hovatartozású Kirkuk tartományban. A kormányfő utasította a hadsereget, hogy foglalja vissza a pesmergák által az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől megszerzett területeket. Bár néhol összecsapások is voltak, a kurd harcosok több helyen inkább visszavonultak, látván a túlerőben lévő katonaság előrenyomulását.

Habár az olajban gazdag Kirkuk tartomány nem része az iraki autonóm Kurdisztánnak, ott is megtartották a szeptember 25-ei kurd függetlenségi népszavazást, amelyen a választópolgárok többsége az elszakadásra voksolt. Az iraki kormány válaszul számos gazdasági és jogi intézkedést hozott, hogy elszigetelje a kurd területeket.