Alapvető Jogok Biztosa: több ponton jogszerűtlen az iskolaérettség eldöntésének új rendszere

Alapvető Jogok Biztosa: több ponton jogszerűtlen az iskolaérettség eldöntésének új rendszere

Az Alapvető Jogok Biztosa (AJB) vizsgálatában több ponton jogszerűtlennek találta az iskolaérettség eldöntésének 2020-ban hatályba lépett új rendszerét.

A jelentés szerint nagy számban lehetnek olyan szülők, akik eleve nem élnek vagy nem tudnak élni gyermekük érdekében a felmentési kérelemmel, emiatt az iskolákba éretlenül kerülő hatévesek aránya jelentősen megnőhet. A folyamat során továbbá a tájékoztatás nem kielégítő, a jelenlegi rendszer pedig esélyegyenlőtlenséghez vezet.

Kiszolgáltatottság, jogsértés az iskolaérettségi eljárásban: megvédi az ombudsman a gyerek jogait?

A Szülői Hang Közösség 2016-ban alakult: a szülők ugyanis megannyi problémát tapasztalnak, elsősorban az oktatásban, a Közösség célja pedig, hogy ezeket valamilyen módon kihangosítsa és segítse az információátadást. A problémákat szervezett módon szeretnék a nyilvánosság elé tárni, megoldásra törekedni. Megalakulásuk óta több projektet is végigvittek már, különböző témákkal a fókuszban.

Mint ahogyan arról már beszámoltunk, a Szülői Hang Közösség korábban is felhívta a figyelmet arra, miszerint az új törvény hatására sok ezer gyermek éretlenül kezdi meg az iskolát, ezt pedig az ombudsmani vizsgálat is alátámasztotta: 

nagy számban lehettek azok a kisebb érdekérvényesítési képességgel rendelkező szülők, akik eleve nem éltek vagy nem tudtak élni – adott esetben az iskolába lépéshez szükséges szintet el nem érő gyermekük érdekében – felmentési kérelemmel, miközben az indokolt lehetett volna.

A vizsgálat továbbá – szintén alátámasztva a Közösség aggályait a törvénnyel szemben – egyebek mellett megállapította:

  • A kizárólag elektronikus űrlap kitöltésével benyújtható kérelmezés esélyegyenlőtlenséghez vezet.
  • Az eleve is túlterhelt szakszolgálatoknál a nagyszámú iskolaérettségi vizsgálat miatt a szakszolgálatok egyéb feladataikat háttérbe kell, hogy szorítsák vagy át kell, hogy ütemezzék, ami az érintett gyermekek számára jogsértést eredményez.
  • A január 15-i határidő után is történhet a gyermekek életében olyan változás, ami a tankötelezettség halasztását teheti szükségessé, de erre a törvény nem ad módot, és ez sérti a gyermek legjobb érdekének megfelelő eljárás elvét és ezzel összefüggésben alapjogi visszásságot okoz.

A Szülői Hang Közösség az ombudsman által feltárt jogsértések után ismét elvárja a kormánytól az érdemi változtatást, hiszen úgy vélik, ezen jogsértések csak a törvény visszavonásával, és szakmai egyeztetésekre alapuló új jogszabályok kidolgozásával orvosolhatóak.