Ismét a közönnyel veszik föl a harcot a mindennapi hősök Budapesten

Újra hazánkba látogatott a híres pszichológus Philip Zimbardo.

A szervezet budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott: Palya Bea, Harcsa Veronika, Al Ghaoui Hesna és Nyáry Krisztián is vállalta a projekt október 13-án induló 30 napos kihívását, melyhez idén több mint 23 cég is csatlakozott. Emellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Pedagógiai és Pszichológiai Karán egy rendhagyó képzés keretében ismerkedhetnek meg a hallgatók a Hősök Tere modelljével.

De mi az a Hősök Tere kezdeményezés?

Az egész a stanfordi börtönkísérlet atyjával, a világhírű pszichológussal, Philip Zimbardóval és a Prezi megalkotójával, Halácsy Péterrel kezdődött. 2014-ben az ő ötletelésük révén született meg, Zimbardo Heroic Imagination Project-jének magyar viszonylatokba való átültetéséből a Hősök Tere projekt, olyan alapítókkal, mint Orosz Györgyi újságíró, Orosz Gábor és Bolyky Dániel szociálpszichológusok, vagy Roszik Linda klinikai szakpszichológus.

A kezdeményezés lényege, hogy minél több ember gondolkodásmódját megváltoztassa, és "hétköznapi hősöket" faragjon a tréningek, főleg fiatal résztvevőiből. Zimbardo megfogalmazása szerint nem csak inspirálni szeretnék őket erre, hanem az ehhez szükséges tudást is megadják. Az oktatás és az üzleti élet berkein belül provokatív és interaktív módon próbálják ezt a szemléletet elterjeszteni, immár globális szinten is Amerikától, Lengyelországon át, egészen Iránig.

Atyai büszkeség

Rövid bevezetőjében Philip Zimbardo büszkén ecsetelte, hogy a globális projekt állomásai közül a magyarországira a legbüszkébb:

"A világban több országban is alkalmazzák a hétköznapi hősiességre épülő oktatási modellemet. Mind közül messze a magyar kezdeményezés a legátfogóbb és a legeredményesebb. A workshopjaik hatékonysága egyedülálló. Nem beszélve a társadalmi hatásról, amit a képzéseik indítottak el."

Bejelentette, hogy a kezdeményezés programjai hamarosan online formában is elérhetők lesznek, így még szélesebb közönséghez juthat majd el üzenetük.

A professzortól azt is megtudhattuk, hogy évente kétszer látogat Budapestre, és hazánk fővárosa a második legkedvesebb számára otthona, San Francisco után.

Jót tenni és jól lenni - 30 nap a közöny ellen

A kihívás lényege, hogy a résztvevők mindegyike naponta megszólít olyan embereket, akikre eddig nem figyelt annyira, és tesz értük valamit. Ez alatt nem eget rengető dolgokat kell érteni: kis szívélyes megnyilvánulásokról van szó, melyek nem igényelnek nagy befektetést, viszont pozitív, produktív energiákat szabadítanak föl, mely egy öngerjesztő folyamat révén erősíti a társadalmi odafordulást.

"Hálót adunk halak helyett" - foglalta össze a lényeget Orosz Györgyi, a projekt ügyvezetője.

A magyar hírességek nagykövetként vállalták, hogy részt vesznek a megmérettetésen, hogy ezzel inspiráljanak másokat, és ki-ki a maga szakértelme szerint igyekszik valami olyat nyújtani, ami megfelel a megszabott kritériumoknak.

Zimbardo szintén vállalta a megmérettetést

Az ő vállalásának lényege, hogy a maga eszközeivel kissé emberibbé tudja tenni a San Francisco-i hajléktalanok életét.

Az idős professzor igyekszik a 30 nap során minél több utcán élővel találkozni egy bemutatkozás, egy kézfogás és rövid beszélgetés erejéig, melynek végeztével mindegyiküknek adni fog egy dollárt.

Tudatosítani akarja mind magában, mind másokban: ezek nem hajléktalanok, ezek emberek, akiknek történetesen nincs otthona.

A kihívásban magánszemélyek, szervezetek, vállalatok és baráti társaságok is részt vehetnek, akiket a szervezők ötletekkel is segítenek a különleges kaland során:

"Azt javasoljuk például a kihívást vállalóknak, szóljanak egy idegenhez egy kedves szót, vagy elegyedjenek vele szóba, dicsérjenek meg valakit, akivel eddig csak köszönő viszonyban voltak. Szeretnénk, hogy minél több ember vegye észre, hogy ami az utcán történik, rájuk is tartozik"

- fejtette ki Orosz Györgyi.

A felsőoktatásban is hódít a modell

A kihívással egy időben indul a Hősök Tere képzés az ELTE-n - erről Demetrovics Zsolt az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar dékánja számolt be.

"Az ELTE már két éve működik együtt a Hősök Tere Kezdeményezéssel, de eddig kizárólag kutatási területen voltak közös projektjeink. A lehetőségeinket most kinyitjuk: tömbösített kurzusok formájában a tanárképzésbe integráljuk a Hősök Tere tréningjeit és a pszichológus hallgatók is megismerhetik azt választható kurzusok formájában"

- nyilatkozta a dékán.

"A társadalomnak szüksége van férfiakra" - Hová tűnik az új nemzedék?

Ezzel a beszédes címmel jelent meg magyarul Philip Zimbardo és Nikita D. Coulombe legújabb kötete a Libri gondozásában. A kiadás apropójából a pszichológia professzor Bombera Krisztinával tartott pódiumbeszélgetést. Zimbardo talán a világ egyik legvagányabb agyturkásza, aki híres Magyarország iránti lelkes érdeklődéséről, ami pénteken a Gödör Klubban nem maradt viszonzás nélkül, ugyanis a hely zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel.