Ismét börtönben a jobbikos képviselő

Márianosztra után ezúttal a Kalocsai Fegyház és Börtön vendégszeretetében Vágó Sebestyén, a Jobbik országgyűlési képviselője. 

Látogatásunkkor alkalmunk nyílt egy hosszabb beszélgetésre Dr. Tanács Eszter Tímea bv. ezredes asszonnyal.  A beszélgetés során tapasztalatairól, az intézmény mindennapjairól, a működés mikéntjéről kérdeztük. Az igazgatónő személy szerint üdvözölt néhány, nemrégiben történt változtatást (például ami a pártfogói felügyelet területén történt). 
 
Mint mindegyik bv. intézet, a Kalocsai Börtön is túlzsúfolt: 240 férőhelyen 356 fogvatartott van jelenleg. Jellegzetessége, hogy női fogvatartottak intézeteként funkcionál. Ebből kifolyólag számos új kihívással találkoztunk.
 
Alapvető probléma, hogy a fogvatartottak nagy része munkanélküli volt az intézetbe kerülése előtt is, hiszen már úgy szocializálódtak, hogy szüleiket sosem látták "munkába indulni". Tehát a generációs munkanélküliség problémaköre erőteljesen jelen van, mely igencsak nehézkessé teszi a fogvatartottak munkára bírását. Sokszor a gyermekeikre hivatkozva nem szeretnének munkába állni, ugyanakkor az esetek bizonyos részében még a saját gyermekeik neveit sem tudják megjegyezni!
 
A Jobbik többek között ezért szorgalmazná a bentlakásos iskolák szükségességét, ahol a rossz szocializációs környezettől távol tartva normalizálódhatna a gyermek élete, sorsa.
Továbbá felvetődött a gyógyszerfogyasztás problémaköre is: az itteni fogvatartottak nagy része szenvedélybeteg, folyamatosan gyógyszerezik magukat (leginkább antidepresszánsokat szednek). 
 
Ennek orvoslásaként bevezették a törvényi meghatározással összhangban, hogy a gyógyszert nem kapják ingyen, ezzel visszaszorítva azok kényszerű fogyasztását. 
 
A re-integráció kapcsán szóba került a "Szabad út a szabadulóknak" TÁMOP-pályázat, mely a "mélyvíz" helyett egy félutas megoldást nyújt. A pályázat keretein belül visszafoglalkoztatás történik. Helyben dolgoznak, szokják az ügyintézés nehézségeit, de eközben megismerkednek a büntetésük letöltése alatt történt társadalmi változásokkal. Ez a konszolidációs időszak óriási segítség a teljes visszailleszkedéshez.

A foglalkoztatásról, oktatásról

A költségvetésben foglalkoztattak száma 20%. Ide tartoznak a konyhai dolgozók (kisegítők, szakácsok, tálalók), illetve a karbantartási munkát végzők.
 
A fogvatartottak körében kb. 75%-os a foglalkoztatottság. Az ügyesebbek kalocsai terítőket hímeznek és gyógycipőket készítenek, mások pedig munkaruhát varrnak. A dolgozók 2 műszakban vannak foglalkoztatva.
 
Fizetésüket egy kártyára töltik fel, mellyel a boltban vásárolhatnak, illetve használhatják telefonálásra is. Maguk gazdálkodják ki, mire milyen arányban használják fel jövedelmüket. 
 
A fogvatartottak 15%-a részt vesz az oktatásban: 1 fő felsőfokú, 42 ember középfokú, 48 fő pedig alapfokú tanulmányokat folytat.
 
A börtönrészleg zárkái egy kollégiumi szobához hasonlítanak: falakon poszterek, családi képek, a körülményekhez képest lakályosra vannak berendezve. A fegyház részen már ridegebb a hangulat: igen kicsi zárkákban legtöbbször 3-4 ember van bezsúfolva.
 
Ami egy megdöbbentő tapasztalat volt számunkra, azok a dohányzó zárkák: szinte vágni lehetett a füstöt az üres szobában, a nemrég meszelt falak teljesen sárgába voltak borulva.
 
A nemdohányzók védelméről szóló törvény hatálya alá sajnos nem tartoznak a börtönök, mégis súlyos egészségkárosodást okoznak ezzel legfőképp a nemdohányzó dolgozóknak. Ezen a területen módosítás szükségeltetik.
 
Összességében elmondható, hogy kicsit más volt a tapasztalat a többi látogatáshoz képest, hiszen jellegzetességéből fakadóan más problémákkal is találkoztunk. Mindenképp tanulságos volt az intézet közelebbi megismerése.

Adatok, információk

Néhány statisztikai adatot is megismerhettünk: A foglalkoztatás 75%-os, melyet 80%-ra szeretnének növelni. 196 fő a személyi állomány, jelenleg 95,4%-os a feltöltöttség, ezt pedig stagnáló fluktuáció jellemzi.
 
A személyi állomány nemek szerint eloszlásában a férfiak dominálnak: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fogvatartottak inkább a férfiakra hallgatnak. Ettől függetlenül igyekeznek vegyesen tartani, hiszen a motozások miatt viszonylag sok női alkalmazottra van szükség.
 
A 2014-es évben 7 esetben történt bűncselekmény az intézmény falain belül, mely átlagosan kevésnek számít, főleg figyelembe véve, hogy ez a szám 2013-ban még 13 volt, tehát csökkentő tendencia figyelhető meg.
 
A tavalyi évben sem öngyilkosság, sem mobiltelefon-előtalálás, sem szökés nem volt. Ezek azok az objektív szempontok, amit a belügyminisztérium által bevezetett új rendszer figyelembe vesz.