Ítéletidő: további halottakat követelt a heves monszuneső Pakisztánban és Indiában

Ítéletidő: további halottakat követelt a heves monszuneső Pakisztánban és Indiában

További áldozatokat követelt Pakisztánban és Indiában a folytatódó ítéletidő. Pakisztánban legalább 57-en meghaltak és 7683-en megsérültek a heves monszunesők miatti, egyre súlyosbodó áradásokban az elmúlt huszonnégy órában - közölte a katasztrófavédelem péntek este az MTI szerint.

A halálos áldozatok között volt 25 gyermek és 18 nő.

Az ország déli részén található Szindh tartományban volt a legrosszabb a helyzet, miután Pakisztán leghosszabb folyója, az Indus több helyen kilépett a medréből. Itt 38-an vesztették életüket és 7204-en sérültek meg. Hajbar Pahtunhva tartományban 17-en haltak meg, Pandzsábban pedig 471 volt a sérültek száma - derül ki a katasztrófavédelem beszámolójából.

Az ár 320 680 lakóépületet döntött romba, és 3766 állat veszett oda.

Pakisztánban június közepe óta legalább 1265-en vesztették életüket az ítéletidő miatt - köztük 441 gyermek - és 12 577-en sérültek meg. Összesen 1 427 039 lakóépület rongálódott meg, és 735 584 állat pusztult el az áradásokban - tették hozzá a hatóságok.

Országos viszonylatban a sokévi átlagnál csaknem kétszer több eső esett az elmúlt három hónapban, de az 50 millió lakosú Szindh tartományban például 464 százalékkal több csapadék hullott, mint az elmúlt 30 év átlagában.

Az anyagi károkat legalább 10 milliárd dollárra becsülik.

Eközben a kelet-indiai Bihar államban 17-en haltak meg villámcsapásban - tájékoztatott az All India Radio állami rádióadó szombaton.

Az államban heves viharok tomboltak az elmúlt 24 órában. Az áldozatok többsége földeken dolgozó gazda volt. Bihar pénzügyi segítséget nyújt a hozzátartozóknak.

Gajában öt emberrel - köztük három gyermekkel - végzett villámcsapás, míg Bhodzspúr, Aurangabád, Dzsehanabád, Kaimúr és Rohtas körzetben összesen tizenketten vesztették életüket.

A helyi meteorológiai szolgálat szerint India északkeleti részén a következő öt, míg Bihar, Dzsarkhand, Nyugat-Bengália és Szikkim területén a következő három napban kell esőzésre számítani.

Júniusban és júliusban több mint hatvanan vesztették életüket villámcsapásban Bihar államban. A monszunidőszakban százak halnak meg hasonló módon Indiában.