Izrael megtámadja az iráni nukleáris létesítményeket?

Izrael megtámadja az iráni nukleáris létesítményeket?

Az iráni külügy közölte, azonnal, "eddig soha nem használt" fegyverekkel torolna meg egy ellene intézett támadást. A fegyveres erők szóvivője pedig azt hangoztatta: "Irán bebizonyította, hogy nem agresszor, nem akarja a háborút szítani; de levágja a lábát bármely agresszornak".

Aggódik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) amiatt, hogy Izrael megtámadja az iráni atomenergiai létesítményeket - derül ki Rafael Grossi NAÜ-főigazgató hétfői New York-i nyilatkozatából.

Grossi az MTI szerint elmondta, hogy

Irán vasárnap biztonsági megfontolásból bezárta nukleáris létesítményeit, majd hétfőn újranyitotta azokat.

Mint azt mi is megírtuk, Irán az elmúlt hétvégén több mint 300 drónnal és rakétákkal támadást hajtott végre Izrael ellen. A támadóeszközök nagy részét Izrael szerint még az országhatáron kívül sikeresen hatástalanították. Izrael megtorló akcióval fenyegetőzik, Herci Halevi vezérkari főnök hétfőn megerősítette, hogy mindenképpen válaszolni fognak a támadásra.

A történtek nyomán egyébként Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot, és majd bejelentést is tett.

"Folyamatosan aggódunk annak lehetősége miatt, hogy Izrael megtámadja az iráni nukleáris létesítményeket"

- közölte Grossi, és "abszolút visszafogottságra" szólította az érintetteket.

A NAÜ rendszeresen ellenőrzi Irán főbb atomenergiai létesítményeit, köztük a natanzi dúsítóüzemet, amely az ország nukleáris programjának központja. Grossi azt mondta, hogy az iráni hadművelet önmagában nem jár különösebb hatással ellenőrzéseikre, de a NAÜ munkatársait egyelőre távol tartják az üzemektől, ameddig megbizonyosodnak arról, hogy nyugodtabb a helyzet.

A vizsgálatok várhatóan majd kedden folytatódnak

- jelentette ki.

Irán nem mellékesen kitart azon állítása mellett, hogy nukleáris programja teljességgel békés szándékú, mindazonáltal a Nyugat többször is megvádolta azzal, hogy egyebek között atombomba előállításán dolgozik.

Iráni külügyminiszter-helyettes: Teherán azonnal, "eddig soha nem használt" fegyverekkel torolna meg egy ellene intézett támadást

Irán "mind ez idáig soha nem használt fegyverekkel, másodpercek alatt" adna választ egy esetleges izraeli támadásra

- szögezte le hétfő este az iráni külügyminiszter-helyettes az állami televíziónak adott interjújában, melyet a Mehr iráni félhivatalos hírügynökség szemlézett.

"Ez alkalommal nem lenne 12 napjuk várni" - jelentette ki Ali Bakeri Káni arra utalva, hogy a szombat éjjel Izrael ellen intézett iráni drón-és rakétatámadást a teheráni vezetés Izrael Irán damaszkuszi konzulátusa ellen 12 nappal korábban, április 1-jén elkövetett légicsapásával indokolta.

A Mehr idézte az Izrael elleni szombati támadással kapcsolatban Abolfazl Amoeit, az iráni nemzetbiztonsági tanács szóvivőjét is, aki rámutatott arra, hogy a művelet során Irán "semmilyen, jelentős erővel bíró fegyvert nem vetett be", ám ő is aláhúzta: a jövőben készek eddig nem használt fegyvereket is használni.

"Minden eshetőségre van forgatókönyvünk"

- fogalmazott.

Herci Halevi izraeli vezérkari főnök hétfőn megerősítette, hogy mindenképpen válaszolni fognak a támadásra.

"A legkisebb, Irán elleni akcióra is kemény választ fogunk adni" - szögezte le ugyancsak hétfő este Ebrahim Raiszi iráni elnök Tamím bin Hamad Ál Száni katari emírrel folytatott telefonos egyeztetésén, melyen a többi között a gázai fegyveres konfliktus is szóba került.

"Ne ugorjanak fejest az égő kemencébe!"

Mindeközben Abolfazl Sekarcsi, a fegyveres erők szóvivője, akit a Taszním félhivatalos iráni hírügynökség idézett, figyelmeztette a nyugati országokat - név szerint említve az Egyesült Államokat, Franciaországot és Németországot -, hogy nem hagyja válaszlépés nélkül, "ha átlépnek egy határt az Izraelnek nyújtott támogatásban".

"Irán bebizonyította, hogy nem agresszor, nem akarja a háborút szítani; de levágja a lábát bármely agresszornak"

- fogalmazott a szóvivő, hozzátéve:

"Ahelyett, hogy Irán törvényes műveletét ítélnék el, ne támogassák tovább a törvénytelen izraeli rezsimet, ne ugorjanak fejest az égő kemencébe!"

(Címlapkép: Az Izrael elleni drón- és rakétatámadást ünneplik irániak Teheránban 2024. április 15-én. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)