Az iráni támadás miatt Orbán Viktor délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot

Az iráni támadás miatt Orbán Viktor délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot

A miniszterelnök szerint a közel-keleti konfliktus kiterjedése súlyos veszélyt jelent Magyarország biztonságára is.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel a Facebook-oldalán jelentette be, hogy összehívta a mások mellett Rogán Antalt és Pintér Sándort is tömörítő Védelmi Tanácsot.

A közel-keleti konfliktus kiterjedése súlyos veszélyt jelent a világ és így Magyarország biztonságára is. Ezért ma délutánra összehívtam a Védelmi Tanácsot!

– fogalmazott a kormányfő.

Mint megírtuk, Irán az éjszaka folyamán több mint 200 cirkálórakétát és ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, amelyek nagy részét Izrael szövetségesei segítségével hatástalanítani tudta.

A kormányon belül működő Védelmi Tanácsot még 2022 nyarán hozták létre, amely egy politikai döntéshozó fórum, elnöke Orbán Viktor miniszterelnök, titkára a nemzetbiztonsági főtanácsadó. A Védelmi Tanács tagja

🔴Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter,

🔴Pintér Sándor belügyminiszter,

🔴Szalai-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter,

🔴Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter,

🔴valamint a miniszterelnök által kijelölt nemzetbiztonsági főtanácsadó, aki nemrég Biró Marcell lett.

A Védelmi Tanács ülésén ezenkívül állandó meghívottként részt vesz a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) a Védelmi Tanács ülésén a Karmelita kolostorban 2023. június 8-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)