Izraelbe menekül az európai zsidóság – szerintük biztonságosabb

Egyre több zsidó vallású migráns szerint biztonságosabb az Izrael és Palesztina konfliktusa miatt konstans polgárháborúban álló, az arab és iszlám világba beékelődött Szentföld, mint az Európa Unió. Más izraelita közösségek szerint csupán hangulatkeltés zajlik.

A franciaországi, a belgiumi és a dániai terrorcselekmények után Netanjahu, Izrael miniszterelnöke, Európa zsidóságát áttelepülésre szólította fel.

2014-ben, az egy évvel ezelőtti számokhoz képest nyolcvan százalékkal, 8636 főre nőtt a nyugat-európai országokból a Szentföldre települt zsidók száma, ez két évtizedes rekord. Kétszer annyi izraelita hagyta el Franciaországot, mint az Amerikai Egyesült Államokat, pedig a tengerentúli országban tizenegyszer annyi (5 400 000 fő) zsidó él, mint az európai uniós tagállamban (478 000 fő).

A Privatbankar.hu jegyzete szerint az európai zsidó szervezetek egy része nemet mond Netanjahu ajánlatára, azt hangulatkeltésnek nevezik. Úgy vélik, hogy a kivándorlás nem megoldás, mert a muszlim terrorizmus a teljes európai demokráciát fenyegeti, ezért összefogásra van szükség.

Izrael a párizsi merényletek előtt, ez évben tízezer francia zsidó érkezésére számított, ez a szám növekedhet. Nem az erősödő szélsőjobboldal, hanem az írás szerint a közel-keleti konfliktus miatt, amely a nonszensz teória szerint az európai földrészen erősebb hatással bír, mint a közel-keleti államban.

A franciaországi rasszista cselekmények fele, egyre növekvő mértékben a zsidók ellen irányul. A tavalyi év első kétharmadában 527 antiszemita támadást regisztráltak, ez kilencvenszázalékos ugrást jelent az előző esztendőhöz képest. Hasonló tendencia zajlik Nagy-Britanniában, a Campaign Against Antisemitism felmérése szerint a brit zsidók majdnem fele arra az álláspontra jutott, hogy nincsen jövője a szigetországban.

A Survation és a Jewish Chronicle felmérése szerint a nagy-britanniai zsidók tíz százaléka vándorolna ki, de rámutatnak arra, hogy ez nem magas szám, hiszen a brit fiatalok tizenhét százaléka szintén elhagyná hazáját.

Erdogan török elnök kijelentette, hogy Izrael brutális hadműveletei Gázában túltesznek „Hitler barbárságán”, ez a kijelentés tizenhétezer törökországi zsidót ösztönözhet kivándorlásra. Magyarországon az izraeli World Jewish Population szerint 48 600 főt tesz ki a zsidó közösség.