Izraeli és ukrán támogatás az Európa-napnak

Robert Schuman, francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely „elképzelhetetlenné teszi” a kontinens országai közötti háborút. Ezt a javaslatot tartják a mai Európai Unió megszületéséhez vezető egyik legjelentősebb lépésnek.

„A gyermek- és családi programok mellett az Európa-napokon a Europe Direct irodák munkatársai adnak tájékoztatást az EU-val kapcsolatos kérdésekben, legyen szó oktatásról, munkavállalásról, utazásról, az Unió egyes célkitűzéseiről. A programot idén is kvízekkel, logikai játékokkal színesítjük. Az Európa-totót helyesen kitöltők között egy 4 napos, 2 személyes brüsszeli utazást sorsolunk ki” – áll a rendezvény hivatalos közleményében.

Meglepő érdekességeket veszünk észre azonban, ha az Európa-nap plakátja alján lévő támogatókat szemrevételezzük. Ott találjuk ugyanis az Izraeli Kulturális Intézetet és Ukrajna Magyarországi Nagykövetségét. Izrael ugyebár nem is európai ország, és egyelőre minden igyekezete ellenére még nem tagja az Európai Uniónak. Igaz, 2000-ben az Európai Unió Társulási Megállapodást kötött a zsidó állammal, amelynek magyar ratifikálása Magyarország 2004-es belépésével is megtörtént.  Ukrajna szintén nem tagja az Európai Uniónak, az ország polgárháborúvá szélesedő konfliktusa éppen a társulási szerződéstől való visszakozással indult, majd az új kijevi kormány tavaly márciusban írta alá.