Jakab: „Legfontosabb miniszterelnöki vállalásomnak a vidék felemelését tartom”

Jakab: „Legfontosabb miniszterelnöki vállalásomnak a vidék felemelését tartom”

Országjáró körútra indult Jakab Péter, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje, melynek hétfőn első állomásán, Békéscsabán Stummer Jánost, az ellenzéki párt helyi jelöltját mutatta be.

Mi, jobbikos politikusok járjuk az országot, járjuk a vidéket, hogy tűpontosan ismerjük a magyar valóságot

– mondta Jakab, aki rámutatott, a kormánypárti állításokkal szemben látják „a magyar valóságot”, hogy milyen mérték a szegénység, a leszakadás. Rámutatott, a hivatalos adatok szerint

egy átlag Békés megyei melós 140 ezer forinttal kap kevesebbet ugyanazért a munkáért, mint a fővárosi kollégája.

Jakab szerint ez elszegényedő, elnéptelenedő, elöregedő vidékhez vezet, ezért legfontosabb miniszterelnöki vállalásaként a vidék felemelését nevezte meg.

Az ellenzéki vezető szerint ehhez a nulladik lépés a kormányváltás, mert a mostani kormány gazdaságpolitikája „kifejezetten konzerválja a szegénységet”. Emlékeztetett, Orbán múlt pénteki rádióinterjújában a versenyképesség kulcsának nevezte az olcsó munkaerőt, Jakab azonban úgy véli, minőségben kellene versenyképessé válni, ezt viszont „meg kell fizetni a nyugati világban”.

A jobbikos miniszterelnök-jelölt rámutatott, hogy ezt meg tudják fizetni a munkaadók,

az új nemzeti egységkormánynak zéró toleranciát kell hirdetnie a korrupcióval szemben.

Második lépésnek a multinacionális nagyvállalatokkal kötött stratégiai szerződések újratárgyalását nevezte. Hangsúlyozta,

ennek rögzítenie kell a béremelés tervezett ütemét is.

Harmadik lépésként a hazai kis- és középvállalkozások bérfelzárkóztatásra alkalmassá tételét nevezte meg Jakab,

ehhez átfogó adó- és járulékcsökkentésre van szükségük

– mondta, majd kifejtette: a közteher csökkentésének kétharmadát béremelésre kellene fordítani, míg egyharmadát a vállalkozás saját belátása szerint megélhetésre, bővítésre, fejlesztésre fordíthatná.

Stummer János képviselőjelölt azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt 30 év politikai garnitúrája, mely Békés megyén uralkodott, megbukott, mert semmilyen lépést nem tettek a megye sorskérdéseinek megoldása érdekében, így nem törődtek a bérszakadék vagy épp a szociális krízis felszámolása érdekében sem. Az ellenzéki politikus úgy látja, csak a kormányzat csak a sajátjainak szolgáltatta ki a Békés megyei embereket. Stummer szerint

az embereket egzisztenciális kiszolgáltatottságba taszították, hogy uralkodni tudjanak felettük.

Mint mondta, ez ellen hirdették meg a jólét Magyarországa programját, hogy betemessék ezt a bérszakadékot, hogy a Békés megyében munkát vállalók is ugyanaz a fizetést kapják meg munkájukért, mint másutt.

Stummer hazugságnak nevezte, hogy a mindenkori kormányoknak ne lenne dolga a bérfelzárkóztatás kérdésében. Emlékeztetett, Békés megye korábban Magyarország éléskamrája volt, de mostanra Európa szegényházává vált, ennek ellentételezésére nyújtottak be a költségvetéshez egy 16 milliárdos bérfelzárkóztató és bérkiegyenlítő csomagot. A négy Békés megyei fideszes képviselő azonban nem támogatta ezt – mutatott rá Stummer, hozzátéve:

ebből is látszik, hogy őket nem különösképpen érdekli az itt élő emberek sorsa, Orbán Viktor politikai akarata viszont annál inkább.

Ehhez a munkához kérte a Békés megyei választópolgárok támogatását Stummer János.