Január 17-én Szolnok a figyelem középpontjában

A pártok életében pedig biztosan. Az év első komoly téttel bíró időközi választására készülnek a Tisza-parti városban.

Az év első jelentősebb időközi választására készülnek Szolnokon. A január 17-én sorra kerülő szavazást azért kellett kiírni, mert a 6-os választókerület képviselője, a Fidesz színeiben politizáló Dr. Nemes András egészségügyi okok miatt lemondott tavaly szeptemberben.

A kampány el is indult, nem is akárhogy. Bár a választás végeredménye nem befolyásolja a Fidesz–KDNP többségét a városban, tétje mégis van: a Fidesznek égető szüksége van egy időközi győzelemre, ahogyan a helyben és országosan is szétszabdalt baloldalnak is, illetve a nemrégiben feloszlatott, majd újjáalakított és építkező helyi Jobbiknak is. A körzetben a 2014-es önkormányzati választáson nagy fölénnyel győzött Nemes András, szavazatok 44,27 százalékával. Ő több cikluson át volt a körzet képviselője. A Szolnokon a választások idején mindig összeálló - majd utána újra elemeire bomló - baloldal közös jelöltje 19,54, míg a Jobbik 13,58 százalékot ért el. A helyi viszonyokra rálátó forrásunk szerint ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy Nemes köztiszteletben álló emberként városszerte ismert lokálpatriótaként, elismert neurológusként jóval nagyobb eséllyel indult a választásokon, mint a főleg a sportbarátok és az idősek között ismertebb Rezák László, a Fidesz mostani jelöltje.

Tesis a világ!?

Rezák a szolnoki kosárlabdacsapat edzője volt 90-es évek elején, elmúlt 70 éves. Amennyiben győz, azzal már négy testnevelés szakos, vagy sporthoz köthető képviselő lesz a városi képviselő-testületben. Maga a polgármester, Szalay Ferenc is egykori kosárlabdázó és testnevelés tanár, forrásunk szerint nem véletlenül csoportosulnak emiatt hasonló beállítottságú emberek a város vezetésében. Jellemző - folytatta informátorunk - hogy Rezák a Szalayval tartott közös lakossági fórumon alig szólalt meg, ha pedig igen, akkor is az edzői pályafutásáról nosztalgiázott.

kl

Szalay Ferenc polgármester, Zárug Péter Farkas politológus, Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő

Szokásos forgatókönyv

Nagy Gyula, a Jobbik korábbi szolnoki elnöke és képviselője is indul a körzetben. Mint ismert, Nagy, valamint Török Ferenc 2014 januárjában lépett ki a Jobbikból, majd gyorsan átigazoltak az FKGP-be. Nagy 2014 őszén szintén elindult az önkormányzati választáson, bár a futottak még kategóriájában indult, arra jó volt, hogy megossza a Jobbik szavazatait, így a párt a vártnál gyengébben is szerepelt. Nem először látunk ilyet. Nagy amúgy nem viszi túlzásba a netes kampányt, miközben a többi jelölt - vagy csapata - rendszeresen posztol például a Facebookon, nála mindössze kettő ilyen politikai bejegyzés található, az utolsó még január 3-dikáról.

A Jobbik jelöltje Dr. Csikós Attila, belgyógyász és programtervező matematikus. Mint ismert, a szolnoki Jobbikban korábban tapasztalható személyes ellentétek miatt a szervezetet feloszlatták, majd újjáalakították, így került bele az országos hírekbe a helyi alapszervezet. Az ott tapasztalható konfliktust természetesen kihasználta a Fidesz.

A baloldali jelölt, Ligeti József - 60 éves, nyugdíjas katona - hivatalosan jelenleg független, ám élvezi az összes baloldali párt támogatását. Jól jelzi ezt, hogy a helyi Societas aktivistái is kampányolnak neki.

Kampánycsapata amúgy sem sokat gatyázott, s idejekorán, szinte azonnal belekezdtek a kampányba. A "független" jelölt plakátjai, szórólapjai elárasztották a körzetet, ám azon eredetileg nem szerepeltek az őt támogató és persze a kampány költségeit álló pártok logói. Ezt később javították, immáron feltüntetve azokat. Úgy tudjuk, hogy vele szemben azért indul egy másik baloldali - szintén független jelölt - aki korábban a helyi DK színeiben politizált, ám megsértődött, hogy nem őt indítja a baloldali összefogás.

1990–2002 között jobboldali pártok vezették Szolnokot, 2002 és 2006 között az MSZP, majd ezután ismét a jelenlegi kormánypártok irányították a várost. Az országgyűlési választásokon pedig 1990-ben, 2010-ben és 2014-ben a jobboldal, míg a többi voksoláson a baloldal győzött.

ghj

Ligeti József Papp Réka Kingával, ismert baloldali aktivistával fórumozott

Érdekes "színfoltja" volt a kampánynak, amikor Csikós Attila nyilvános tévévitát kezdeményezett a három, közgyűlésben is jelenlévő párt jelöltjének részvételével. Rezák nem igazán erőltette meg magát a válasszal, Ligeti viszont nagyot ment: ő arra hivatkozva mondta le a vitát, hogy a szolnoki Jobbik Facebook-oldalán édesanyját gyalázó megjegyzések születtek. Ebből annyi volt igaz - mintha a jereváni rádiót hallgatnánk - hogy egy (tehát indokolatlan a többes szám) hozzászóló szerint "ezek még az anyjukat is eladnák" - fogalmazott meg egy erősen általánosító véleményt a "balosokról". Nos, úgy tűnik, már ez is elég egy nyilvános vitától való visszalépésre, bár a komolyan vehetőség azért kicsit sérül ez esetben.

Azért fórumozni mégiscsak szeretnek: Ligeti "civil fórumára" sikerült meghívni például Papp Réka Kingát, a magát szintén civil aktivistának tartó újságírót. Hogy mennyire tudja összeegyeztetni a civilséget egy nyilvánvalóan politikai jelölt lakossági fórumával, nyilván az ő dolga. Mindenesetre érdekes, hogy a baloldal Szolnokon sem meri felvállalni logóit, nevüket.

Rezákék sem bízták a véletlenre a dolgot. Ők a Magyarországon világhírű Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértővel, vagy Zárug Péter Farkas kormányközeli politológussal fórumoztak egy nagyot. Jellemző a kampányra, hogy Rezák - a Fidesztől, fogalmazzunk úgy, szokatlan módon - január 8-án Wass Albert emléktábláját is megkoszorúzta, a cél nyilvánvalóan a jobbikos szavazók átszivárogtatása. Ugyanerre az okra vezethető vissza az is, hogy a helyi közbiztonság fejlesztésével is kampányolt.

fz

Dr. Csikós Attila, Janiczak Dávid, valamint dr. Lázár Zoltán, a Jobbik szolnoki elnöke fórumoztak

Fórumügyileg persze a Jobbik sem akart lemaradni: a városba látogatott Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere, de most pénteken Vona Gáborral közös kampányzárót tart Csikós. Ő - végzettségéből fakadóan - az egészségügyre is koncentrál, ahogyan a helyi átmenő forgalom csökkentésével, vagy az önkormányzat működésének átláthatóbb működésével is kampányolt.

Nem mondható tehát, hogy a pártok nem veszik komolyan 2016 első komolyabb időközi választását, a kérdés már csak az, hogy a helyieket mennyire hozza lázba a voksolás.