Japán a kínaiakkal és az oroszokkal barátkozna

Abe New Yorkban, a Bloomberg hírügynökségnél tett látogatása során úgy fogalmazott, Kínával már

"túl vagyunk csúcstalálkozók számos körén, és következetesen haladunk egy kölcsönösen előnyös, a közös stratégiai érdekeinken alapuló kapcsolat kialakításának irányába".

Mindazonáltal azt is leszögezte: mindkét félnek tennie kell azért, hogy a két ország kapcsolatai "barátiak és stabilak" legyenek.

Japán és Kína viszonya az utóbbi években területi viták, illetve a történelem - elsősorban Kína japán megszállásának - eltérő értelmezése miatt romlott meg. Megfigyelők értékelése szerint Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn az ENSZ Közgyűlés 70. ülésszakának általános vitájában tett felszólalásában bár nem említette név szerint Japánt, számos egyértelmű utalást tett a szomszédos állammal szembeni nézeteltérésekre és burkoltan bírálta a szigetországot.

Abe - aki maga is az ENSZ-közgyűlés alkalmából érkezett New Yorkba - a kínai gazdasági közelmúltbeli problémáival kapcsolatban azt is elmondta, a két ország közti erős kereskedelmi kapcsolatok miatt Tokió is szorosan figyelemmel követi a helyzetet. Mindazonáltal azt hangoztatta, hogy országa fel van készülve az esetleges külső sokkok kezelésére.

Ezzel párhuzamosan Szuga Josihide japán kormányszóvivő közölte, hogy Abe tárgyalt Vlagyimir Putyinnal az ENSZ-közgyűlés  keretében, és több kérdés kapcsán is szóbeli megállapodásra jutottak, bár részleteket nem árult el. Azt ugyanakkor megerősítette, hogy az orosz elnök még az idén Japánba látogathat.

Japán Oroszországgal is területi vitában áll, az ukrán válság kapcsán pedig szankciókat vetett ki Moszkvára. Putyinnak még az ukrán válság előtt betervezett japán látogatását már hosszú ideje halogatják a feszültségek miatt.