Japán aggódik Kína miatt

A szigetország most először bekapcsolódik egy nagyszabású ausztrál-amerikai hadgyakorlatba.

A kétévente rendezett gyakorlaton - amelyen 30 ezer ausztrál és amerikai katona vesz részt - egyebek között tengeri műveletekkel, kétéltű járművek bevetésével, különleges egységek együttműködésével és városon belüli hadviseléssel foglalkoznak majd. A gyakorlat érdemi részét júliusban tartják.

A Reuters brit hírügynökség utalt arra, hogy az érintett három ország mindegyike aggódik Kína tevékenysége miatt a Dél-kínai-tengeren. Peking egyebek között mesterséges szigetek létrehozásán fáradozik, és számos szakértő szerint tartani lehet attól, hogy később korlátozni fogja a szabad mozgást a tengeren és annak légterében.

Japán csak 40 fővel kapcsolódik be a mostani hadgyakorlatba, de Nakatani Gen nemzetvédelmi miniszter megerősítette, hogy annak keretében országa javítani kívánja együttműködését Ausztráliával és az Egyesült Államokkal.

Canberra és Tokió között az elmúlt időben már jelentős előrelépések történtek ezen a téren. Ausztrália várhatóan Japántól vásárolja majd meg következő generációs tengeralattjáróit. Ezt az Egyesült Államok is támogatná, és várhatóan további japán fegyverüzletek előtt nyitná meg az utat a térségben.