Jászberény - saját vagyonával fizessen minden felelős

A Jobbik nem hagyja annyiban: a jászberényi tartozás felelőseinek megnevezését követeli.

Ahogy azzal korábban többször is foglalkoztunk, Jászberény városát egy jogerős bírósági ítélet 750 millió forint megfizetésére kötelezte.

Röviden összefoglalva, az önkormányzat 2008-ban felbontott egy hosszú távú szerződést a Dalkia Zrt.-vel (mai nevén Veolia Zrt.). A cég a városi kórház energetikai fejlesztéséért, üzemeltetéséért felelt, és 2000-ben 15 éves megállapodást kötött az akkori vezetéssel. A Dalkia azonban jogi útra terelte az ügyet 2010-ben, és a pert végül elvesztette a jászberényi önkormányzat.

Jellemző a helyi viszonyokra, hogy a Dalkia – ezt Szabó Tamás, fideszes polgármester is elismerte – többször felajánlott peren kívüli egyezséget (150 millió forint bánatpénz megfizetése ellenében eltekintett volna a további pereskedéstől), azonban a település vezetője – valamilyen érthetetlen okból kifolyólag – folytatta a jogi küzdelmet, amelynek végül ez a komoly adósság lett az eredménye.

A félelmek beigazolódtak

- Továbbra is aktuális a probléma, és a megoldás még mindig távolinak tűnik - emlékeztetett Budai Lóránt, a nemzeti párt jászberényi elnöke.

A politikus elmondta, hogy a néhány hete megalakult vizsgálóbizottsággal kapcsolatos félelmeik beigazolódtak, hiszen már rögtön az alakulóülésen a kormánypárti képviselők kijelentették: ennek a bizottságnak nem feladata a felelősök megkeresése, megnevezése – tolmácsolta felháborodását Budai.

A Jobbik azonban nem elégszik meg azzal, ha az önkormányzati testület néhány tagja a bizottságban saját korábbi döntését vizsgálgatja – utalt az ellenzéki képviselő arra a visszás tényre, hogy a vizsgálóbizottságban olyan személyek is helyet kaptak, akiknek szerepük volt a 2008-as döntésben, tehát akkori lépésük következtében alakult ki ez az áldatlan állapot.

- A 750 millió forintos tartozás felelőseit meg kell keresni, és mivel a polgármester elutasította a külsős, független vizsgálatot, ezért segítségért a Jobbik jogászcsapatához fordultunk – magyarázta Budai Lóránt.

A Jobbik nem fog egyezkedni

Bobák Zsolt, jobbikos önkormányzati képviselő szintén kiemelte, hogy a vizsgálóbizottság összetétele már a kezdetektől fogva elégedetlenséget váltott ki, majd hozzátette: nem dönthet pártatlanul egy olyan grémium, amelynek tagjai részt vettek a 2008-as döntésben.

Példaként felelevenített egy rádióinterjút, melyben Tamás Zoltán, a bizottság fideszes elnöke nyíltan elismerte, ha az állam magára vállalja a 750 millió forintos tartozás (valamint a napi 120 ezer forintos kamat – a szerk.) megfizetését, a további vizsgálódás okafogyottá válik. Bobák ezzel kapcsolatban leszögezte, ha Tamás Zoltánnak valóban ez a véleménye, akkor nincs helye a bizottság elnöki székében.

- Mi nem fogunk egyezséget kötni senkivel – húzta alá a nemzeti párt politikusa.

Minden jászberényi 28.172 forinttal tartozik

Hegedűs Lorántné, országgyűlési képviselő véleménye szerint a jászberényi városvezetés hibás döntésének következményeivel országos szinten kell foglalkozni, hiszen a fideszes képviselők is államtól várnak segítséget, sőt már a kormány elé is került az ügy.

Felhívta a figyelmet, hogy a Jobbik által meghirdetett elszámoltatás értelmében minden politikusbűnözőt felelősségre kell vonni.

Figyelmeztetett: figyelembe véve a jelenlegi összeget, minden egyes jászberényi lakosra 28.172 forint tartozás jut, azonban a számláló tovább ketyeg – utalt Hegedűsné a havi 3,5 millió forintos kamatra.

- Akár az állam, akár az önkormányzat törleszti majd az adósságot, mindenféleképpen a keményen dolgozó kisemberekkel fogják ezt megfizettetni – hangsúlyozta Hegedűsné.

Elmondta, hogy az őt elkísérő jogi képviselővel tájékozódott a helyzetről, amit egyébiránt megdöbbentőnek nevezett, egyben két fontos részletet rögtön ki is emelt a sok megválaszolandó kérdés közül.

Hangsúlyozta, mivel Szabó Tamás polgármester valószínűleg nem tett eleget az önkormányzati testülettel szembeni tájékoztatási kötelezettségének, ezért felmerülhet a városvezető személyes felelőssége is. Ugyanakkor azzal kapcsolatban is értetlenségét fejezte ki, hogy az állam vajon miért nem lépett közbe a bírósági eljárás során. A felvetését azzal magyarázta, hogy a kórházak államosítása (2012. május 1.) során minden szerződés, jogi folyamat állami hatáskörbe került, azaz a Kehi-nek tudomást kellett volna szereznie a jászberényi kórház üzemeltetése körüli anomáliákról.

- Minél hamarabb igyekszünk tisztázni ezeket a kérdéseket, ezért jogászaink közérdekű adatigénylések útján minden szükséges információt megszereznek, ami ahhoz kell, hogy ne ússzák meg a felelősségre vonást a károkozók – jelentette ki a legtámogatottabb ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

A polgármester valamit mindig elfelejt

Kérdésünkre Budai Lóránt megerősítette a korábbiakat: a polgármester nem tájékoztatta a képviselő-testületet (és persze a lakosságot sem) arról, hogy a város elvesztette a pert elsőfokon, majd nem kérte ki a képviselők véleményét arról sem, hogy nyújtson-e be fellebbezést az ítélet után, és arról is csak a törvény szabta határidő legvégén informálta a képviselőket egy zárt ülésen, hogy jogerősen tartozik a város több száz millió forinttal.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a nemzeti párt önkormányzati kabinetje miben tud segítséget nyújtani. Hegedűsné válaszában elmondta: a szerződések, a jegyzőkönyvek kikérése, tételes és részletes átvizsgálása során alapvetően a jogi felelősség megállapítása a cél. Majd utalt Orbán Viktor miniszterelnök brókerbotrány során tett nyilatkozataira, miszerint a dolgozó kisemberek pénzével hazardírozó brókerek a saját vagyonukkal feleljenek a pénzügyi döntéseikért, így ha bebizonyosodik egyes vezetőkről, hogy miattuk érte kár a jászsági település lakosait, akkor nyúljanak szépen a saját zsebükbe.

Arra az újságírói értesülésre, hogy az önkormányzat ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, Hegedűsné úgy reagált, hogy ezzel a városvezetés maga is elismerte a károkozás tényét. Egy másik újságírói kérdés arra vonatkozott, hogy a polgármester a Kúriához fordult jogorvoslati kérelemmel, ezzel kapcsolatban az ellenzéki parlamenti képviselő megjegyezte: ez a lépés csak akkor hozhat eredményt, ha valami nagy horderejű bizonyítékkal szolgál a város, majd hozzátette azt is, mivel Szabó Tamás ezt a jogi lépését sem egyeztette a testülettel, újból elmulasztott eleget tenni a törvény által rászabott tájékoztatási kötelezettségnek – magyarázta Hegedűs Lorántné.

Természetesen, továbbra is foglalkozunk a jászberényi eseményekkel.