Földrengésveszélyes helyen lehet a paksi erőmű az osztrákok szerint

Földrengésveszélyes helyen lehet a paksi erőmű az osztrákok szerint

Jávor Benedek a Párbeszéd képviselője a Facebook-oldalán tette közzé az osztrák kormány megrendelésére készült tanulmányt. A Környezetvédelmi Ügynökség nevű osztrák szakvállalat tanulmánya megállapítja, hogy a magyar fél által elvégzett vizsgálatok alapján nem lehet megbízhatóan kizárni a felszínre kifutó, és ott elmozdulást okozni képes törések jelenlétét. Szerintük ezt Paks 2 korábbi engedélyezési eljárásaiban nem vizsgálták megfelelően és emlékeztetnek, hogy földrengésveszélyes helyszínen a magyar szabályok is tiltják atomerőmű építését. 

Úgy vélik, az engedélykérelem ama megállapításával szemben, hogy 100 ezer éves időtávon nem történt volna a telephelyen felszíni elmozdulás, a felmérések ugyanakkor 19 ezer és 20 ezer éve is utalnak ilyen eseményre. A szakvélemény kétségbe vonja, hogy a magyar kormány és a hatóságok kellő alapossággal nyilvánították-e a lehetséges felszíni törések szempontjából veszélytelennek a hazai nukleáris telephelyet.

Ezzel elfogadhatatlan nukleáris kockázatnak tették ki az országot

- írta közösségi oldalán Jávor Benedek, aki szerint a tanulmány alapján nem csupán megalapozatlan, téves adatokon nyugszik Paks II. telephely engedélye, de az engedélyes és/vagy a hatóság az adatok figyelmen kívül hagyásával, illetve a valóságnál az építés számára kedvezőbb beállításával alapvető fontosságú információkat értelmeztek tévesen.

Ennek fényében talán jobban érthetővé válik Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivataltól (OAH) főigazgatójának váratlan távozása, és a Fidesz törvénymódosítása is a nukleáris hatóság átszervezésére is

- tette hozzá a párbeszédes képviselő.