Jemenben ismét amerikai katonák támogatják az al-Kaida elleni harcot

Jeff Davis sorhajókapitány közölte, a kislétszámú katonai egység korlátozott támogatást nyújt. Egy magas rangú katonai tisztviselő hozzátette, hogy valójában egy igen kis létszámú alakulatról van szó, többségük a különleges műveleti erők tagja.

A Pentagon szóvivője leszögezte, hogy ezek az amerikai katonák nem a jemeni húszi lázadók elleni, Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség kampányának részeként tevékenykednek a közel-keleti országban.

A francia hírügynökség szerint 2015 márciusa óta, amikor az amerikai katonák elhagyták az országot, ez az első eset, hogy a Pentagon megerősíti, hogy amerikai katonák ismét tevékenykednek a jemeni hadszíntéren.

A The Washington Post című amerikai lap korábban azt jelentette, hogy az Egyesült Államok hírszerzéssel, tengeri támogatással, légi utántöltéssel és egészségügyi ellátással segíti a jemeni, szaúdi és emírségi erőket az Arab-tenger partján fekvő Mukalla város térségében. Mukalla az AQAP kezén lévő, olajban gazdag tengerparti területeinek a központja volt. A szaúdi vezetésű koalíció április végén űzte ki a terrorhálózat fegyvereseit a városból.

Közben a jemeni kormány kezén lévő Ádenben szombaton merénylet áldozata lett a jemeni hadsereg egy magas rangú tisztje. A biztonsági szolgálatok egy illetékese szerint Badr al-Jafei ezredessel motorkerékpáros támadók végeztek.

Előzőleg, pénteken a város központi börtönének igazgatóját és egy rokonát lőtték agyon ugyancsak motorkerékpáros merénylők. Az al-Kaida, amelynek erői ellen jelenleg nagyszabású offenzíva zajlik az ország dél-nyugati területein, már többször hajtott végre támadásokat ezzel a módszerrel.

Jemen északi felét az Irán támogatását élvező lázadó síita törzsek és szövetségeseik tartják irányításuk alatt, míg a délnyugati országrészben az Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök vezette, nemzetközileg elismert kormány van uralmon, de csak külső segítséggel tudja fenntartani magát.

A Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség 2015 márciusában avatkozott be a konfliktusba a jemeni kormány oldalán, s idővel kiszorította a húszikat a délnyugati országrészből. Az országban uralkodó káoszt kihasználva az al-Kaida is megvetette lábát a távoli déli területeken, ahol a Mukalla elleni offenzíváig viszonylag szabadon folytatta tevékenységét.