Jemeni közéleti szereplők ellen indítottak eljárást a lázadók

Az ügyészségen egy nem kormányzati szervezet nyújtott be keresetet 39 jemeni közéleti szereplő ellen azért, mert veszélybe sodorták az ország függetlenségét, egységét és területi integritását. A Jogi Központ az Emberi Jogokért és Fejlődésért nevű civil szervezet a Facebook-oldalán azt közölte, hogy az említettek ellen a Szaúd-Arábia által vezetett jemeni légicsapásokkal összefüggésben indult eljárás.

Az ENSZ múlt héten azt közölte, hogy a Rijád irányítása alatt álló arab koalíció március 26. óta tartó légitámadásaiban 551 civil, köztük 31 nő és legalább 115 gyerek vesztette életét. Szaúd-Arábia szerint a hadművelet célja Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnök hatalmának megerősítése az Iránnal szövetséges húszi felkelőkkel szemben. Rijád azt is hangsúlyozza, hogy a támadásokat igyekeznek úgy végrehajtani, hogy ne legyenek civil áldozatok.

A nőjogi és demokráciapárti aktivista Tavakkul Karman, aki három gyermek édesanyja, központi szerepet játszott a 2011-es jemeni felkelésben, és még ugyanebben az évben első arab nőként nyerte el a Nobel-békedíjat. Rajta kívül mások mellett Hamúd Munasszár, a szaúdi tulajdonú al-Arabíja hírtelevízió jemeni irodájának vezetője és Ali Mohszen al-Ahmar tábornok, a 2011-es népfelkelés idején az Ali Abdalláh Száleh elnök ellen tüntetők oldalára átállt parancsnok is felkerült a Jemen egységét veszélyeztetők listájára. A gyanúba került közéleti személyiségek közül sokan külföldi száműzetésben élnek.

Az arab-félszigeti országban az Irán támogatását élvező síita húszi fegyveresek harcolnak a külföldre menekült Hádi erői ellen. A húszik visszaszorítása érdekében Szaúd-Arábia kilenc arab ország támogatásával indított légi hadműveletet.