Jeszenszky Géza szerint nem tette meg Antall József a halálos ágyán Orbán Viktort politikai örökösének

Jeszenszky Géza szerint nem tette meg Antall József a halálos ágyán Orbán Viktort politikai örökösének

A Blikk Volt egyszer egy politikus c. sorozatának vendége Jeszenszky Géza, az MDF-kormány külügyminisztere volt, aki elmondta: nem igaz, hogy Antall József politikai örökösévé tette volna Orbán Viktort.

Orbán Viktor nagyon ügyesen, nem azt mondom, hogy táplálja ezt a legendát, de soha nem cáfolta. Az igazság azonban az, hogy Antall József utolsó napjaiban felhívott több politikust is telefonon, hogy elköszönjön tőlük. Köztük volt Tölgyessy Péter, az SZDSZ valamikori elnöke, és valóban, Orbán Viktort is felhívta. Ilyeneket mondott, hogy vigyázzanak a pártjukra, arra a politikára, amit ő is képviselt

– mondta Jeszenszky, hozzátéve, ugyanakkor Antall is reménykedett benne, hogy az 1994-es választásokat követően egy olyan új koalíció jöhet létre, aminek a Fidesz szintén tagja.

Jeszenszky arról is beszélt, miszerint azért maradt a politikában, mert Antall halála előtt azt mondta neki, azt a külpolitikát kell folytatni, ugyanis abban van benne van a NATO-tagság, illetve a Nyugat-barátság.

Azért szólalok meg ma is néha, mert ezt a külpolitikát látom veszélyben

– közölte a volt külügyminiszter, akinek fia, Jeszenszky Zsolt is szóba került, ő ugyanis a kormánysajtó egyik „megmondóembere”.

Ennek kapcsán Jeszenszky kifejtette, ez egy viszonylag új keletű konfliktus kettejük között.

Nem örülök annak, hogy ő jelenleg egy más politikát és más személyt támogat, de belefér. Sajnálatosnak tartom, hogy egy olyan tévécsatornán szerepel, amelynek hangneme és az igazsághoz való viszonya szerintem nem elfogadható

– fogalmazott, hozzátéve, fia Orbán befolyása alá került egy kötcsei találkozón, s imponált neki, ahogyan a miniszterelnök fogadta őt.

Orbánnak van vonzereje, van, aki kígyóbűvölőnek is nevezte a miniszterelnököt, elbűvölte a fiamat. Tehát a családi ebédnél politikáról lehetőleg nem beszélünk. Mert ha szóba kerül, az sajnos általában komoly vitát eredményez

– mondta végül Jeszenszky Géza.