Jobb lenne a négynapos munkahét?

Támogatná-e a Kormány a négynapos munkahét szélesebb körben történő bevezetését Magyarországon?" – kérdezte Szávay István, jobbikos országgyűlési képviselő az országgyűlés hétfői ülésen Varga Mihály, nemzetgazdasági minisztertől.

Mi lenne, ha minden hétvége hosszú hétvége lenne?

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében működő Nyakigláb Kft kerítéseket és korlátokat készít, kézi technikával, fából. De nem emiatt tettek szert az elmúlt időszakban országos ismertségre. Hanem azért, mert bevezették a négynapos munkahetet. És nem mentek csődbe, sőt, még hatékonyabban dolgoznak. A kisvállalkozás merész lépésére nem csak a média figyelt fel, lassan észreveszi a politika is.

A legnagyobb ellenzéki párt politikusa felszólalásban elmondta: Magyarországon eddig csupán egyetlen vállalat, a Zemplénben működő, faműveléssel foglalkozó Nyakigláb Kft. tért át 5X8 órás munkarendről 4X10 órásra. A napokban találkozott a cég egyik vezetőjével, akitől többek között megtudta: a munkavállalóik elégedettebbek, nőtt a hatékonyságuk és a profitjuk, ráadásul csökkentek a rezsiköltségeik.

Szávay István elkerülhetetlennek nevezte a munkavállalók mihamarabbi bérfejlesztését, továbbá a munkát terhelő adók és járulékok sürgős csökkentését. Emlékeztetett rá, hogy ezirányú javaslataikat a Kormány rendre lesöpörte az asztalról. Emellett pártja folyamatosan kutatja azokat a lehetőségeket is, amelyek vonzóbbakká tehetik a hazai munkahelyeket és úgy javíthatják a dolgozói elégedettséget, hogy egyben növelik a vállalkozások hatékonyságát is. Ezzel hozzájárulva többek között a katasztrofális méreteket öltő elvándorlás mérséklődéséhez.

A jobbikos képviselő úgy látja: plusz egy szabadnap nemcsak a munkahelyre történő utazás idejének csökkentésével, hanem a hivatali ügyintézés, a továbbképzés és tanulás vagy kikapcsolódás szempontjából is segíthetné a családokat. A három napos hétvége pedig a belföldi turizmus fellendüléséhez is hozzájárulhatna.

Szávay István szerint elsősorban a termelői szektorban és a KKV-k esetében tűnik könnyen megvalósíthatónak a négynapos munkahét bevezetése. Megfontolandónak nevezte a munkavállalók és a munkaadók kölcsönös megállapodásán alapuló négynapos munkahét bevezetésének és állami eszközökkel történő ösztönzésének alaposabb megvitatását.

A kormány szerint már működik

A Kormány részéről Cseresnyés Péter államtitkár válaszolt a kérdésre. Azzal rázta le a kezdeményezést, hogy a munka törvénykönyve eddig is széles körben biztosította a négynapos munkahét bevezetését. Úgy látja: további kormányzati intézkedés nem indokolt, mert az a „munkaviszonyba, túlzott állami beavatkozást valósítana meg.